Zorgverzekeringen worden duurder

Met ingang van 2011 worden de zorgverzekeringen duurder. De basisverzekering gaat namelijk omhoog. De premies zullen rond de honderd euro hoger uitvallen. Maar dit is niet het enige. Het verzekerde basispakket word ook nog eens kleiner.

Zorgverzekeringen duurderDit komt vanwege de hoge kosten in de zorg. Er is momenteel veel vergrijzing in Nederland, met als gevolg dat de zorgkosten hoog zijn en nog steeds stijgen. Dit leidt voor zorgverzekeraars vaak tot tekorten. De overheid vulde deze tekorten eerder aan, maar zal dit met ingang van 2011 niet meer doen.

De wijzigingen in het basispakket van 2011 zien er als volgt uit:

  • Het eigen risico wordt hoger.
  • De pil zal alleen worden vergoed voor vrouwen tot en met 21 jaar.
  • Geen vergoeding meer van tandartskosten voor jongeren van 18 tot 22 jaar.
  • De kosten voor cursussen om te stoppen met roken worden gedekt.
  • U moet voortaan 12 fysiotherapiebehandelingen zelf betalen.
  • Het trekken van verstandskiezen zal niet meer worden vergoed.
  • Rollators en krukken zitten niet meer in het basispakket.
  • Antidepressiva zullen in sommige gevallen niet langer worden vergoed.

Dit betekent voor u dat u met ingang van volgend jaar meer zal moeten betalen voor uw zorgverzekering. Niet alleen omdat de premie hoger wordt, maar ook omdat u nu bepaalde dingen die eerder wel vergoed werden zelf zal moeten betalen.

Over het algemeen zijn er weinig mensen die overstappen naar een andere zorgverzekering, met als gevolg dat er weinig concurrentie is tussen de verschillende zorgverzekeraars. Dit is de reden dat de prijzen hoog blijven en niet dalen. Als er meer mensen over zouden stappen zou er meer concurrentie zijn en zouden de premies lager zijn.

Het vergelijken van zorgverzekeringen is vrij eenvoudig en kost u weinig tijd. Door te vergelijken heeft u een goed overzicht van de verschillende zorgverzekeringen, en kunt u berekenen welke het beste bij uw budget en situatie past. Zo kunt u vrij eenvoudig besparen op uw zorgverzekering.