Stoppen met roken 2012

Zoals we allemaal weten kan roken de gezondheid ernstige schade toebrengen. Bovendien werkt roken erg verslavend. Door de giftige stoffen die roken met zich mee kunnen brengen, hebben rokers een verhoogde kans op fysieke en mentale problemen. Daardoor kan het ziekteverzuim in Nederland fors toenemen.

Medische kosten
De medische kosten stijgen door roken ieder jaar opnieuw. In 2011 besloot de regering dat het stoppen met roken moest worden aangemoedigd door de overheid. Echter bleek in 2012 dat het effect niet voldoende was. Ook het verband tussen hulpmiddelen voor het stoppen met roken en het stoppen met roken zelf kon wetenschappelijk niet worden aangetoond.

Daarom besloot men in 2012 het stoppen-met-roken-programma een halt toe te roepen. Daardoor werd het stoppen met roken volledig uit het basispakket van de zorgverzekering gehaald.

Lente-akkoord
Het lente-akkoord dat afgesproken werd met vijf politieke partijen betekent een comeback voor het stoppen-met-roken-programma. In 2013 komt de vergoeding voor het stoppen met deze verslaving weer terug in het basispakket.

En gedragsmatige behandeling bij het stoppen met roken per jaar wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Medicijnen
Eerder werden de medicijnen voor het stoppen met roken uit het basispakket geschrapt, omdat niet wetenschappelijk was bewezen of medicijnen wel voldoende effect hadden op het stoppen met roken. In 2013 worden dankzij het lente-akkoord de medicijnen voor het stoppen met roken weer vergoed.

In het bijzonder worden nicotinevervangers zoals nicotinekauwgum en nicotinepleisters weer vergoed. Daarnaast worden ook receptgeneesmiddelen weer opgenomen in het basispakket 2013. De reden hiervoor is dat inmiddels uit onderzoek is gebleken dat deze medicijnen het proces daadwerkelijk bevorderen.

Eigen risico
Voor de medicijnen moet net als bij ieder ander medicijn eerst zelf betaald worden middels het eigen risico. Het eigen risico gaat van 220 euro in 2012 naar 350 euro in 2013.

Benieuwd wat de zorgverzekering in de basisdekking nog meer dekt? Uw zorgverzekering vergelijken geeft u een overzicht van alle zorgverzekeringen en de bijbehorende premies, vergoedingen en aanvullende verzekeringen.