Gemakkelijk besparen

Elk jaar worden zorgverzekeringen honderden euro’s duurder. Veel mensen klagen dan ook over de prijzen. Maar vaak is de hoge prijs aan de verzekerde zelf te danken. Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste verzekering kan zelfs oplopen tot 200 euro per jaar.

Het probleem van de consument
De gevolgen van de stijgende prijzen van de zorgverzekeringen komen vaak bij de verzekerde te liggen. Dit komt doordat veel consumenten amper beseffen welke verzekeringen ze allemaal nodig zijn. Veel verzekerden nemen aanvullende verzekeringen af ‘uit voorzorg’, terwijl ze dat misschien helemaal niet nodig zijn.

Een veelgemaakte fout is dan ook dat men niet weet dat je aanvullende verzekeringen het hele jaar door af kan sluiten. Alleen bij basisverzekeringen kan er maar eens in het jaar, aan het begin van elk kalenderjaar, gewisseld worden. Dit heeft te maken met de acceptatieplicht, die weliswaar wel geldt voor de basisverzekering, maar niet voor de aanvullende zorgverzekeringen.

Moet ik dit wel verzekeren?
De prijs die je te veel betaalt voor je zorgverzekering, zou je eigenlijk eens zelf op moeten sparen. Je komt er dan achter dat je vaak teveel betaalt voor extra zorg die je waarschijnlijk nooit zal gebruiken. Mocht je deze zorg dan wel nodig zijn, dan zou je deze dus zelf kunnen betalen. Een jonge gezonde jongen van amper 20 jaar zal gemiddeld weinig fysiotherapie nodig zijn. Echter kiezen veel mensen ervoor om extra fysiotherapie in de zorgverzekeringen op te nemen, terwijl dit dus helemaal niet nodig is.

Desinteresse
Dat men te veel betaalt voor de verzekering, heeft te maken met desinteresse. Hierdoor verzekeren veel mensen veel meer dan ze echt nodig zijn. Zou je alleen verzekeren wat je echt nodig bent, dan kom je veel voordeliger uit. Ook merken veel verzekerden anderzijds de stijging van de premies niet eens, omdat dit proportioneel per jaar gebeurt.