Declareren

Als je een zorgverzekering hebt, vind je het ook fijn om er aanspraak om te kunnen maken als je het nodig hebt. Zo is medicatie vaak erg duur als je het zelf betalen moet. Daarom kijken de apotheker en de huisarts samen naar geschikte medicatie die door de zorgverzekering gedekt wordt. Maar sommige behandelingen bijvoorbeeld, worden in rekening gebracht bij jou. Daarna moet jij nog declareren. Maar hoe?

Medicijnen
Meestal zal de huisarts medicijnen voorschrijven die door de zorgverzekeraar gedekt worden. Ook de apotheker zal hier op toezien. Soms komt het voor dat medicijnen voor een bepaalde aandoening niet door de zorgverzekeraar vergoed worden. Deze dienen dan gewoonweg zelf betaald te worden. De medicijnen die wel vergoed worden door de zorgverzekeraar, zullen door de apotheker gedeclareerd worden aan je zorgverzekeraar. Je hoeft dus zelf niets te doen.

Behandelingen declareren
Stel: je bent naar de tandarts geweest. De meeste tandartskosten worden niet rechtstreeks gedeclareerd aan je zorgverzekeraar. De fikse rekening krijg je dan zelf toegestuurd. De meeste zorgverzekeringen hebben bepaalde stickers die je op de rekening kan plakken. Vervolgens richt je de rekening aan je zorgverzekeraar. Er zal dan een bepaald (percentage van het) bedrag uitgekeerd worden op je rekening. Op deze manier betaal jij dan de rekening van de tandarts.

Zorgverzekeringen vergelijken
Sommige zorgverzekeraars maken onderlinge afspraken over goedkope medicijnen met apothekers en huisartsen. Bij deze zorgverzekeraars zijn de premies vaker lager dan bij andere zorgverzekeraars. Vergelijk zorgverzekeringen om er achter te komen welke zorgverzekeraars de laatste premies rekenen. Ook zullen niet alle zorgverzekeringen dezelfde medicijnen vergoeden, of met een andere manier van declareren werken. Hoe dat precies in zijn werk gaat, staat vaak aangegeven op de website van de zorgverzekeraar.