Wat is het verschil tussen een vast en variabel energie tarief?

Bij een vast energie contract staat het tarief gedurende uw contract vast. U kunt dus niet profiteren van prijsdalingen bij energie. Maar als de energie tarieven stijgen, profiteert u hier dus wel van, omdat u niet meer geld hoeft te betalen.

Bij een variabel energie contract veranderd het tarief van uw energie ongeveer 2 maal per jaar. Dit gebeurt meestal op 1 januari en 1 juli. Dan kan het tarief van uw energie stijgen, waardoor u meer gaat betalen, of gaat het tarief dalen, waardoor u minder gaat betalen.

Het is belangrijk dat u dan de betrouwbare energie leveranciers met elkaar vergelijkt, zodat u niet te veel betaald voor u energie rekening.

U kunt dus altijd zelf beslissen of u voor een vast of variabel contract kiest. Denkt u dat de tarieven snel gaan stijgen, dan kunt u beter voor een vast contract kiezen. Denkt u dat de tarieven omlaag gaan, dan kunt u beter voor een variabel contract kiezen.

Contracten voor een vast contract, zijn vaak net iets duurder dan contracten voor een variabel contract, omdat de energie leverancier alvast een compensatie vraagt voor eventuele stijgende tarieven. Als u de energie leveranciers met elkaar vergelijkt, komt het variabele contract er vaak beter naar voren. Maar bedenk goed dat dit over een jaar natuurlijk veel anders kan zijn, en het vaste contract er dan veel beter uit komt. Maar dit valt natuurlijk niet met zekerheid te zeggen.