Wat is een netbeheerder?

De netbeheerder is een onafhankelijk bedrijf bij u in de regio dat er voor zorgt dat uw gekochte gas en elektriciteit ook daadwerkelijk bij u thuis wordt afgeleverd. De netbeheerder is verantwoordelijk voor het beheren van de gas en elektriciteit in uw regio. Hij draagt dus de verantwoordelijkheid voor de toevoer en het onderhoud van het elektriciteit en gas netwerk.

Indien er problemen met de toevoer ontstaan, of als er lekkages of onderbrekingen van het netwerk zijn, is de netbeheerder hier verantwoordelijk voor. Hij moet er voor zorgen dat eventuele problemen zo snel mogelijk worden opgelost, dag en nacht.

Er zijn landelijke netbeheerders die verantwoordelijk zijn voor de energie in Nederland. Voor het gas is dit de Gasunie, en voor de elektriciteit is dit de TenneT. Per regio is een andere onafhankelijke netbeheerder aangesteld die verantwoordelijk is voor de energie in dat gebied. De overheid heeft in alle netbeheer bedrijven een meerderheidsbelang. Een netbeheer bedrijf is dus onafhankelijk en kan ook geen winst maken.