Waarom is het belangrijk om verzekeringen en rentes te vergelijken?

Als u in Nederland woont dan zijn er verschillende verzekeringen die verplicht zijn, zoals de zorgverzekering en de autoverzekering. Maar er zijn weer andere verzekeringen die geheel vrijblijvend zijn, bijvoorbeeld de reisverzekering.

Aan de andere kant heeft u de mogelijkheid om uw geld te investeren en er een spaarrente voor te krijgen. Hoe hoger het risico, hoe hoger de rente. Nou vraag u zich waarschijnlijk af wat verzekeringen en rentes met elkaar te maken hebben. Dat is best eenvoudig ze draaien allebei om geld en bij allebei kunt u een hoop geld verliezen als u de verkeerde keuze maakt. Om dit te verduidelijken, zal ik u een eenvoudig voorbeeld geven.

Stel, u heeft een autoverzekering gevonden voor 100 per maand. Een andere verzekeraar biedt aan uw auto voor maar 80 per maand te verzekeren. Op het eerste gezicht denkt u dan, doen toch! Dat is tenslotte 240 per jaar die u minder betaalt en dus aan iets anders uit kunt geven!

Toch is dit niet altijd de beste oplossing. Vaak is het zo dat de goedkopere verzekering een veel minder omvattende dekking heeft. Onder omstandigheden komt u dus ergens met autopech vast te zitten en dan ondervind u de nadelen van de goedkope verzekering.

Zo is het bij elke verzekering en elke spaarrekening. Bij een verzekering krijgt u voor minder geld ook een mindere dekking, dus meer risico dat u zelf voor eventuele schade moet betalen. Bij een spaarrekening krijgt u meer rente voor een hoger risico of u kunt voor een langere periode niet bij uw geld. Wilt u geen risico en altijd aan uw geld kunnen komen, staat daar een lagere spaarrente tegenover. Het is dus altijd aan u om het risico tegen het voordeel af te wegen.

Daarom is het ook zo belangrijk dat u de verschillende zorgverzekeringen, reisverzekeringen en spaarrentes met elkaar vergelijkt om het beste aanbod voor uw specifieke situatie te vinden. Als u dat niet doet, loopt u misschien een heleboel geld mis. Of u moet juist een heleboel geld betalen, omdat de verzekering toch niet zo goed bleek te zijn als u dacht. U moet niet alleen de premies vergelijken, maar ook de voorwaarden en functies. Het is makkelijk een goedkope autoverzekering te vinden, maar die betaalt dan waarschijnlijk ook veel minder schade. Of na uw eerste schadeclaim gaat de premie zo sterk omhoog dat u uiteindelijk het drievoudige betaalt!