Wat is het verschil tussen een natura en een restitutie polis?

Bij de natura polis kan je alleen naar de zorgverlener gaan waarmee uw zorgverzekeraar contracten heeft afgesloten. De zorgkosten hoeft u dus niet voor te schieten maar worden rechtstreeks door de zorgverzekeraar betaald. Bij de restitutie polis kunt u zelf uw zorgverlener kiezen, maar moet u de kosten vaak eerst voorschieten en dient u de kosten vervolgens bij de zorgverzekeraar te declareren.

Voor welke polis kunt u het beste kiezen? Dit is erg afhankelijk van uw persoonlijke keuze. De natura zorgverzekering is goedkoper dat de restitutie zorgverzekering. Maar hierbij bent u vaak wel beperkt in de keuze voor de zorgverlener. Wel is het erg handig dat u de zorgkosten niet eerst hoeft voor te schieten.

Veel zorgverzekeraars hanteren tegenwoordig de combinatiepolis. Hierbij heeft u een grote keuze uit zorgverleners, maar kunt u niet helemaal overal heen gaan. Bij de gecontracteerde zorgverleners worden de kosten direct door de zorgverzekeraar vergoed, maar bij de overige zorgverleners moet u soms de kosten voorschieten, of wordt bijvoorbeeld maar 80 procent van de behandeling vergoed.

In de vergoedingentabel van de zorgverzekering staat precies waar u een vergoeding voor krijgt. Ook is er een overzicht te vinden van gecontracteerde zorgverleners zodat u weet waar u heen kunt gaan om recht te hebben op een volledige vergoeding.