Sparen voor jongeren

Jongeren sparen de laatste tijd steeds meer. Een kleine meerderheid van de Nederlandse jongeren spaart geld voor later. Hoewel 45% van de jongeren niet spaart, blijkt dat een groot deel zich wel al zorgen maakt over ‘later’. Ook het sparen voor een grote aankoop van later, zoals bijvoorbeeld een auto of een rijlessenpakket voor een rijbewijs zijn redenen om alvast te sparen. Het vaakst lukt het sparen soms niet vanwege kleding, hobby’s en uitgaan.

Sparen
Jongeren die wel sparen, hebben verschillende redenen om dit te doen. Vaak zetten zij al vanaf jongs af aan geld op de spaarrekening. Echter opent de jeugd vaak nog een tweede sparrekening om daar echt ‘jeugdige aankopen’ mee te kunnen bereiken, zoals het kopen van grote elektronica. Het vaakst sparen jongeren voor een vakantie. Ook het kopen van een duur kledingstuk wordt als motief gezien om te sparen.

Uit onderzoeken blijkt dat er in Nederland evenveel jongens als meisjes sparen: zo’n 89% van alle leerlingen op een middelbare school spaart. Wanneer zij overgaan op de studie, daalt dat aantal. Een derde van de middelbare scholieren spaart iedere maand. Over het algemeen zetten jongeren vaak meer geld opzij dan meisjes: de helft van de jongens spaart 46 euro of meer, tegen 31 euro per maand bij de meisjes.

De rentes
Vaak krijgen jongeren een hogere rente dan volwassenen. Toch verschillen de rentes niet erg veel, waardoor je als jongere prima met een spaarrekening via onze site uit de voeten kunt. Jongeren noemen vaak het feit dat zij rente krijgen op het spaargeld een aantrekkelijke trigger om te gaan sparen.

Spaardoelen
Volgens het Nibud kunnen jongeren die sparen voor een bepaald spaardoel het best een spaarplan opzetten. Binnen vijf maanden kunnen zij dan het spaardoel bereiken. Er zijn echter ook veel jongeren die thuis iets in een spaarpot stoppen. Het Nibud raadt dat af: de verleiding is vele malen groter om snel even wat geld uit het spaarpot te pakken, en je krijgt geen rente.

Het vaakst genoemde spaardoel onder jongeren is het sparen voor een rijbewijs. Gemiddeld is een jongere ongeveer 30 tot 40 lessen nodig. Vanaf je 16e mag je in Nederland beginnen met lessen. Als je nu dus al begint te sparen, kun je straks gemakkelijk de rijlessen betalen. In de tussentijd dat je nog niet mag lessen, kun je ondertussen wel al rente verzamelen op je spaarrekening.

Gemakkelijk online
De spaarrekening is volledig met zijn tijd meegegaan. Waar men vroeger periodiek een rekeningspecificatie kreeg, kan iedereen tegenwoordig online inzien hoeveel spaargeld hij of zij op de spaarrekening staan heeft. Daarmee weet je dus precies hoeveel geld je nog moet sparen om je doel te bereiken.

De spaarrentes volgen
Mocht je al helemaal warm lopen voor het sparen, sluit dan nu een spaarrekening af. In Nederland zijn er verschillende spaarbanken die verschillende spaarrekeningen en spaarproducten aanbieden. Om een goed inzicht te krijgen van al die spaarrekeningen, kun je het beste spaarrentes vergelijken.