Redenen om te sparen

Nederlandse consumenten kunnen verschillende redenen hebben om te sparen, zelfs als de rente niet erg hoog is. Hoe meer je spaart, hoe meer rente je op je spaarrekening krijgt. Doordat je een beetje rente krijgt, word je door de bank geholpen om meer spaargeld te krijgen. Sparen kun je doen om verschillende redenen. Bijvoorbeeld om te sparen voor je pensioen of als je een grote aankoop op stapel staan hebt. We nemen de vijf vaakst voorkomende redenen door.

5. Incidenten
Een vaak genoemde reden om te sparen is het achter de hand hebben van wat geld voor incidentele uitgaven. Bij ‘incidentele uitgaven’ moet men denken aan onverwachts hoge kosten zoals het stukgaan van de auto of wasmachine. Het is prettig als je wat geld achter de hand hebt, omdat het kapotgaan van apparatuur vaak gebeurt op momenten dat het eigenlijk helemaal niet uitkomt. Een financiële buffer hebben is dus erg belangrijk.

4. Grote aankopen
Veel Nederlanders sparen voor het doen van grote aankopen. Met de spaarrente die je krijgt bij een spaarbank, word je extra aangemoedigd om veel te sparen. Laten we zeggen dat je spaart voor een tweedehands auto ter waarde van 2000 euro bij een spaarbank met een looptijd van één jaar tegen een rente van 2,7%.

Als je dan in één jaar het geld bij elkaar spaart, krijg je bovenop de 2000 euro nog 2,7% rente. Dat is een rentebedrag van 54 euro: geld dat je eerst nog niet had.

3. De kinderen
Nieuwe ouders en grootouders openen regelmatig een spaarrekening voor hun kinderen. Zowel ouders als grootouders storten maandelijks of periodiek een klein bedrag op de rekening van het kind. Wanneer het kind dan volwassen is, heeft het een leuk startkapitaal voor bijvoorbeeld het rijbewijs of de studie.

2. De rente
Een andere reden om te sparen is puur voor de rente. Wanneer je maandelijks door goed te budgetteren een beetje geld overhoudt, kun je besluiten dit geld op je spaarrekening te zetten. Als je het geld simpelweg in een spaarpot houdt, krijg je geen rente. Maar wanneer je besluit het geld op een spaarbank te zetten, krijg je wel rente. Zeker wanneer je regelmatig geld overmaakt op je spaarrekening kan sparen behoorlijk lonen.

1. AOW
Met stip op één: het pensioen. Nederlanders maken zich veel meer zorgen om hun pensioen dan voorheen. Dat komt doordat de politiek de afgelopen jaren behoorlijk heeft laten zien niet betrouwbaar te zijn als het aankomt op pensioenen. De pensioenleeftijd wordt verhoogd, pensioenfondsen komen geld te kort, en Nederland vergrijst.

Nederland heeft weliswaar nu nog één van de beste pensioenstelsels ter wereld. Door de aanhoudende vergrijzing kunnen pensioenfondsen steeds minder dekkend worden. Dan is het goed om wat geld opzij te zetten voor de oude dag.

Vergelijken
Spaarrente vergelijken van verschillende spaarrekeningen is een goede manier om informatie te verkrijgen over welke spaarbank de hoogste spaarrente biedt. Niet alleen de hoogte van de spaarrente, maar ook de voorwaarden moeten goed worden afgewogen.