Misstanden bij spaarrekeningen openen

Als je van plan bent te gaan sparen met een spaarrekening, kan je afgeschrikt worden door spook- en indianenverhalen. Er zijn verschillende misvattingen die je kan doen besluiten om geen spaarrekening te openen. Ook zijn er misstanden over wanneer je een spaarrekening mag openen, en hoe je het meest rendabel een spaarrekening opent. Om te voorkomen dat je afgeschrikt wordt door verhalen of opvattingen die niet kloppen, bespreken wij hier de meest beroemde misstanden.

Geen rekening bij een andere bankier
Veel mensen denken dat als je bij bijvoorbeeld de Rabobank je normale bankzaken regelt, dit ook inhoudt dat je bij de Rabobank een spaarrekening moet afsluiten. Maar wat als je graag wilt sparen bij ABN Amro, maar wilt blijven bankieren bij de Rabobank? Dan is dit natuurlijk gewoon mogelijk. Je mag namelijk rekeningen afsluiten bij diverse banken. Het maakt dus niet uit dat je bij bank één een betaalrekening hebt, terwijl je bij bank twee een spaarrekening wilt openen.

Ik moet de hoogste rente kiezen
Een andere bekende misvatting is het kiezen van een rekening met een hoge spaarrente. Je moet niet af gaan op de hoogte van de spaarrente, maar op bijvoorbeeld de periode dat je spaargeld vaststaat, en er dus niet bij kunt. Flexibiliteit is dus een belangrijkere factor bij het kiezen van een spaarrekening dan de spaarrente. Bovendien kan het zijn dat spaarrekeningen met een hogere spaarrente ook uitgebreidere voorwaarden hebben waar je aan dient te voldoen.

Boetes betalen vanwege opname
Een groot spookverhaal zijn de boetes bij een spaarrekening. Veel websites beweren dat je altijd een boete moet betalen bij het opnemen van je spaarrekening. Of je wel of niet een boete krijgt bij het voortijdig geld opnemen bij een spaarrekening, hangt niet af van het feit dat je een spaarrekening hebt. De boete hangt namelijk af van wat er in de voorwaarden te vinden staat. Vaak is de spaarrente bij een spaarrekening waarbij je tussendoor mag opnemen wel wat lager. Let dus goed op de voorwaarden bij het afsluiten van een spaarrekening, maar laat je er niet door afschrikken.

Kleine lettertjes
De grootste afrader bij het kiezen van een spaarrekening zijn de hoge spaarrentes waarbij je een waslijst aan algemene voorwaarden doorploegen moet. Het is dus erg belangrijk dat je de algemene voorwaarden goed doorleest, en door spaarrente vergelijken. Zo voorkom je nare verrassingen.