Hoogte van spaarrentes

De spaarrentes kunnen behoorlijk wisselen. Zo zijn de spaarrentes sinds begin 2012 in een paar maanden tijd behoorlijk onderuit gegaan. Dat was het einde van een tijdperk van zeer hoge rentes. Als spaarder is het goed om te begrijpen waarom spaarrentes binnen een korte periode behoorlijk kunnen dalen. De spaarrentes dalen onder andere onder druk van de Europese Centrale Bank en de economische gesteldheid in een land en in Europa.

Lage spaarrentes
Spaarrentes gaan omlaag wanneer het slecht gaat met de economie in voornamelijk Europa. Wanneer er sprake is van onderbesteding dat wil zeggen: de consument houdt de hand op de knip -, zullen er maatregelen getroffen worden om de bestedingen te stimuleren. Daardoor moet lenen aantrekkelijker worden, en het sparen minder aantrekkelijk.

Om bestedingen te stimuleren, maakt de Europese Centrale Bank het onaantrekkelijker om nog langer te sparen. Banken lenen normaal gesproken het geld voor investeringen en hypotheken vanuit spaartegoeden van spaarders bij de bank zelf. De spaarrente is laag wanneer banken bij een andere organisatie het geld ook kunnen lenen tegen een lagere rente. De ECB biedt banken de kans om geld te lenen tegen een rentetarief van 1% of zelfs nog minder. Dat is stukken lager dan de spaarrentetarieven die banken moeten bieden aan hun klanten om het sparen aantrekkelijk te maken. In dat geval gaan de spaarrentes dus omlaag.

Hoge spaarrentes
De spaarrentes kunnen ook fors omhoog gaan. Dat gebeurt vooral wanneer de bestedingen in Europa behoorlijk oplopen. In dat geval dreigen de prijzen zodanig te stijgen, dat er een hyperinflatie ontstaat. In dat geval zullen er maatregelen genomen worden om het sparen aantrekkelijker te maken.

De Europese Centrale Bank zal het leentarief voor onderlinge banken verhogen. Daarmee is het voor banken aantrekkelijk om een hogere spaarrente te bieden aan de klanten. Deze spaarrente zal vaak iets lager zijn dat het leentarief dat de ECB van de banken vraagt. Op deze manier kunnen banken voordelig geld lenen zonder dat zij een hoog tarief moeten betalen aan de ECB. Dus wordt het geld van de spaarders gebruikt voor nieuwe investeringen en leningen.

Vastzetten of niet?
Of je er voor kiest om een spaarrekening te zoeken waarbij het mogelijk is om de spaarrente voor een bepaalde periode vast te zetten, kun je af laten hangen van je persoonlijke keuze.

Veel spaarders zien de Europese graadmeter, de Euribor, als een goed indicatiemiddel. De Euribor is het rentetarief waartegen 57 Europese banken onderling bereid zijn om geld aan elkaar uit te lenen. Dit kun je gebruiken als houvast voor je beslissing of je de spaarrente wel of niet vast wilt zetten.

Vergelijken
De spaarrentes zijn niet bij elke bank gelijk. Dat komt doordat de ene bank een hogere kapitaaldekking heeft dan de andere. Vergelijk spaarrentes voor een overzicht van de hoogste en de laagste spaarrentes in Nederland. Over het algemeen bieden spaarrekeningen met voorwaarden een hogere spaarrente. Echter is hiervoor vaak een minimale inleg benodigd, en is het geld bovendien niet vrij opneembaar.