Groen sparen

We leven in een tijd van duurzaam leven, en denken aan het milieu. Aan de andere kant leven we ook in een tijd van economische recessie en de tijd van de hand op de knip. Daarom is er sinds een korte tijd de mogelijkheid om én te sparen, én te besparen op het milieu. Deze nieuwe spaarvorm heet ´groen sparen´en biedt bovendien ook nog wat leuke fiscale voordelen.

Steunen
Als je groen gaat sparen, weet je dat het geld gebruikt wordt voor een doel waar je zelf achter staat. Je bepaalt net als bij de meeste andere spaarvormen hoeveel geld je precies wilt sparen. In verhouding met vroeger is groen sparen en groen betalen enorm opgebloeid. Vroeger kon je slechts bij een paar duurzame banken groen sparen, maar tegenwoordig bieden steeds meer banken deze duurzame vorm van besteden aan.

Hoe werkt het?
Bij een spaarrekening verdien je spaarrente. Een deel van deze spaarrente is voor jezelf, en het andere deel van de spaarrente is voor ´het goede groene doel´. Het bedrag dat naar het groene doel gaat, wordt van tevoren van je spaarrente afgetrokken. Doordat je niet alle spaarrente zelf ontvangt, en de natuur een handje helpt, word je beloond met een fiscaal voordeel.

Fiscaal voordeel
Doordat je het milieu een handje helpt, helpt de overheid jou een handje. Je hoeft in tegenstelling tot bij normale spaarrekeningen geen belasting te betalen over de spaarrente. Daardoor hoef je dus geen 1,2% van je spaarrente in te leveren bij de Belastingdienst. En daar houdt het voordeel nog niet op: je krijgt ook nog eens een korting van 1,2% op je inkomenbelasting. Groen sparen weegt dus wel degelijk op tegen normaal sparen als je de misgelopen spaarrente in verhouding zet tot de kortingen die je zelf ontvangt.

Spaarrente
Groen sparen en sparen in deposito’s worden aantrekkelijk gemaakt door banken. Daarom zijn de spaarrentes van deze twee spaarvormen vaak aanzienlijk hoger. Banken verzinnen acties met betrekking tot de spaarrente om zo meer animo voor deze spaarvormen te wenden.

Spaarrentes vergelijken
Alvorens je groen gaat sparen is het verstandig de algemene voorwaarden goed door te lezen, omdat deze nogal eens verschillen. Op deze manier weet je zeker dat groen sparen echt de spaarvorm is die bij jou en je persoonlijke situatie past. Vergelijk spaarrentes om de beste spaarrekening te vinden.