Depositogarantiestelsel

Mocht je van plan zijn voor het eerst een spaarrekening te openen, dan kunnen we ons voorstellen dat je als toekomstige spaarder graag wat zekerheid geniet. In tijden van financiële onzekerheid kun je je afvragen wat er gebeurt met je geld als een grote spaarbank omvalt. Als spaarder ben je bijvoorbeeld niet meteen al je spaargeld kwijt. In Nederland wordt er gewerkt met het depositogarantiestelsel: een garantie op je spaargeld. Ook als je je spaargeld in het buitenland wegzet, kun je nog steeds tot een bepaald bedrag terugkrijgen van de Staat.

Maximumbedrag
Het depositogarantiestelsel verzekert een spaarbedrag tot een maximumbedrag. Dit bedrag ligt in 2012 nog steeds op 100.000 euro. Dit wil zeggen dat je al je spaargeld tot 100.000 euro terugkrijgt. Op deze manier maakt de Nederlandse staat het aantrekkelijker om te sparen: door meer zekerheid te bieden krijgen Nederlandse spaarders immers weer meer vertrouwen in hun bank.

Wel moet je opletten bij welke spaarbank je spaart. Niet alle buitenlandse spaarbanken worden gedekt middels het depositogarantiestelsel. In ieder geval staan alle Nederlandse spaarbanken onder toezicht van de AFM: de Autoriteit Financiële Markten. Als je bij deze banken een spaarrekening opent, ben je ervan verzekerd dat je spaargeld tot een maximumbedrag van 100.000 euro vergoed wordt.

Geschiedenis
Al sinds 1978 kent Nederland een garantie op spaarrekeningen. Deze spaarregeling werd de ‘Collectieve Garantieregeling’ genoemd. Per 1 januari 2007 werd deze spaarregeling vervangen met het depositogarantiestelsel, vanwege de hernieuwde Wet op het financieel toezicht.

Voor wie?
De dekking van het depositogarantiestelsel geldt voor particulieren en kleine ondernemingen. Wanneer de spaarbank omgevallen is, kun je je spaargeld terugkrijgen door een aanvraag in te dienen bij de Nederlandsche Bank (DNB). Niet alle particulieren komen voor het depositogarantiestelsel in aanmerking: bestuurders van de bank met betalingsproblemen, mensen die een belang van meer dan vijf procent in een bank hebben en financiële ondernemingen hebben geen recht op dekking via het depositogarantiestelsel.

Buitenland
Wanneer je spaart bij buitenlandse banken, vallen niet alle banken onder het depositogarantiestelsel. Welke banken wel gedekt zijn middels het garantiestelsel, is op te vragen via het Wft-register van de Nederlandsche Bank. Als de bank niet in het register vermeld staat, is hier ook het depositogarantiestelsel niet op van toepassing.

Bij twijfel over een bepaald spaarproduct, kun je contact opnemen met je bank. De Nederlandsche Bank kan je alleen melden welke banken onder het garantiestelsel vallen, en niet welk product. Niet ieder spaarproduct wordt namelijk gedekt. Voor banken buiten Nederland gelden andere regels. Voornamelijk voor Noorwegen, IJsland en Liechtenstein wijken de regels af.

Wanneer het bijkantoor van één van deze banken uit één van deze landen in Nederland staat, vindt de dekking plaats via het thuisland, en niet via het Nederlands depositogarantiestelsel. Let er dus goed op dat je een spaarrekening afsluit bij bij voorkeur een Nederlandse bank.

Aanbod
Alle banken binnen ons aanbod vallen binnen het Nederlands spaardepositogarantiestelsel. Spaarrente vergelijken is een goede manier om overzicht te krijgen van alle spaarrentes en voorwaarden in Nederland.