Deposito sparen

Bij een deposito spaarvorm kies je ervoor om geld dat je langdurig niet zal gebruiken vast te zetten op een spaarrekening voor een bepaalde periode. Binnen deze periode kun je niet zonder hoge boetes aan je spaargeld komen. Het maakt daarbij niet uit of je in een noodsituatie zit of niet, omdat dit in de voorwaarden zo geregeld is. De hoge spaarrentes waar je van profiteert op langere termijn maken deposito sparen aantrekkelijk. Vanwege de bezuinigingen is het spaarloon al vrijgevallen: je krijgt dus weinig fiscale extraatjes. Alvorens je een deposito spaarrekening afsluit, is het aanbevolen van de volgende feiten kennis te nemen.

De voorwaarden
Bij deposito spaarvormen moet je goed letten op de voorwaarden die er gesteld worden. De periodes voor hoelang je je spaargeld vastzet lopen nogal uiteen. Ook kan de hoogte van de boete bij een tussentijdse opname erg hoog zijn. De minimale inleg kan per bank behoorlijk verschillen: van een paar tientjes tot wel duizenden euro’s. Bij sommige banken is een tussentijdse storting niet mogelijk zonder boetes. Het is om deze redenen zeer aangeraden goed kennis te nemen van de voorwaarden. Zo voorkom je ongenode verrassingen.

Rentes
Hoe hoog de rente van een deposito spaarrekening is, is vaak sterk afhankelijk van de periode voor hoelang je je geld vastzet. Verhoudingsgewijs is de spaarrente bij een periode van tien jaar vaak veel hoger dan de spaarrente bij een periode van twee jaar.

De belastingdienst
Let erop dat deposito sparen niet bij de fiscus vrijgesteld is. Hoewel je niet direct betaalt voor het sparen, dien je wel belasting te betalen over je vermogen. Tot een bepaald bedrag heeft de fiscus besloten geen belasting te heffen. Wie boven dit vermogentarief zit, dient een percentage af te staan aan de belastingdienst. Let dus goed op hoeveel geld je spaart, en of je daarbij een percentage hiervan schuldig zal zijn aan de Belastingdienst. Sommige deposito spaarrekeningen kun je ook krijgen bij een ‘groene spaarrekening’. Dit kan je een extra belastingvoordeel opleveren.

Staar je niet blind op de hoogte van de spaarrentes. De hoogste spaarrentes tref je bij de banken waar de minimale inleg erg hoog is. U kunt spaarrentes vergelijken om een duidelijk inzicht te krijgen welke banken het best bij jouw persoonlijke situatie past.