Reizen en hun verzekeringen

Dat bij het kiezen van een reis het verstandig is om een reisverzekering af te sluiten, spreekt voor zich. Maar er zijn verschillende soorten reizen, en ook nog eens verschillende soorten reisverzekeringen. Zo kunnen reizigers kiezen tussen de doorlopende reisverzekering en de kortlopende reisverzekering. Voor iedere reisverzekering gelden bepaalde regels met betrekking tot de lengte van de vakantie. Bovendien is het mogelijk om bij een reisverzekering ook een aanvullende dekking af te sluiten voor bijvoorbeeld gezondheidskosten. Maar is dat wel echt nodig?

Naar de zon
Ga je naar de zon, dan volstaat een kortlopende reisverzekering waarschijnlijk al. Met de kortlopende reisverzekering kunnen reizigers zich verzekeren naar gelang van de vakantieduur. Bij de kortlopende reisverzekering wordt vaak een extra geneeskundige module aangeboden. Deze is alleen handig om af te sluiten als de huidige zorgverzekering niet voldoende dekking biedt voor reizen naar het buitenland. Voor zonvakanties is het daarnaast aangeraden om een onderwatersportdekking af te sluiten. Bij sommige verzekeraars zit deze optie standaard in het basispakket.

Verre reizen
Wanneer je besluit een verre reis te maken, is het voor de reisverzekering belangrijk hoe lang deze reis duurt. Ook de bestemming van de ‘verre reis’ is belangrijk. Zo zijn ziektekosten in de Verenigde Staten een stuk hoger dan in Nederland. Daardoor is het verstandig een extra dekking af te sluiten tegen deze gezondheidskosten.

De kortlopende reisverzekering biedt alleen dekking voor vakanties die hooguit een maand duren. Duurt de reis langer dan een maand, dan ben je beter af met de doorlopende reisverzekering. De doorlopende reisverzekering geeft de mogelijkheid om maximaal 60 aaneengesloten reisdagen verzekerd van huis te zijn.

Verder is het voor verre reizen belangrijk zich te informeren over de gezondheidstoestand in de regio. Veel reizigers krijgen te maken met reizigersdiarree doordat het voedsel anders bereid wordt. Mocht je onverhoopt tegen een taalbarričre oplopen, dan kun je altijd contact opnemen met de alarmcentrale in Nederland. Vraag bij je reisverzekeraar altijd een inentingsadvies. Daarmee voorkom je kans op ziektes die gemakkelijk tegengegaan hadden kunnen worden.

Wereldreis
Voor wereldreizigers bestaat de zogenoemde ‘Wereldreisverzekering’. Deze verzekering is in ons aanbod alleen af te sluiten bij reisverzekeraar de Europeesche. De Europeesche noemt deze verzekering de ‘lang-op-reis-verzekering’.

Een doorlopende reisverzekering is voor wereldreizen niet voldoende: de duur van de wereldreis duurt waarschijnlijk langer dan het maximum van 60 aaneengesloten dagen. Met de wereldreizigers- of globetrottersverzekering kun je je voor een langere tijd laten verzekeren.

Het is verplicht een extra dekking af te sluiten tegen medische kosten. Deze kunnen in het buitenland vele malen hoger zijn dan dat de ziektekostenverzekeraar in Nederland gewend is. Ga je bijzondere sporten beoefenen, zorg er dan voor dat je de gevaren hiervan voldoende verzekert bij je reisverzekeraar. Ook is het raadzaam nog eens te kijken naar de dekking van de bagagedekking. Ervaring leert dat wereldreizigers meer bagage meenemen, waardoor de kans op schade snel toe kan nemen.

Afsluiten
Nu je weet welke verzekering bij welke reis hoort, kun je een reisverzekering afsluiten. Vergelijk reisverzekeringen voor een overzicht van de meest actuele premies en dekkingen.