Met de auto op reis: wat moet mee?

Het vakantieseizoen staat weer op beginnen, en ieder jaar trekken Nederlanders er massaal op uit met de auto onderweg naar hun vakantiebestemming. In zowel landen binnen Europa als daar buiten gelden soms verschillende regels in vergelijking met Nederland. Voornamelijk Duitsland, BelgiŽ, Frankrijk en Spanje zijn populaire vakantiebestemmingen. Maar toch wijken de regels in ieder land wat af. In veel landen gelden bepalingen van wat de automobilist per se mee moet nemen in zijn auto.


Veel regels
De vele regels maken het er voor de reiziger niet gemakkelijker op. In Frankrijk moet een bestuurder zelf alcoholcontroles meenemen op straffe van een boete. Ook moeten in Frankrijk de flitsmeldingen bij de navigatiesystemen uitstaan. Zwitserland, sportvakantieland bij uitstek, gaat nog een stapje verder: daar is een navigatiesysteem met zelfs de mogelijkheid tot flitsmelding alleen al verboden.
Daarom heeft de BOVAG alle maatregelen van de diverse vakantielanden op een rijtje gezet. Aangezien de regels zodanig uiteen lopen, bespreken we alleen de allerbelangrijkste punten die hoge boetes op kunnen leveren.

Gevarendriehoek
In bijna alle Europese landen moet de gevarendriehoek mee. Zelfs in Nederland is de gevarendriehoek verplicht: de meeste Nederlandse reizigers zullen hierop geanticipeerd zijn. Maar in Duitsland en KroatiŽ moeten zelfs twee gevarendriehoeken mee voor een ieder die met de aanhanger of caravan op reis gaat.

Veiligheidsvesten
In vrijwel alle Europese vakantielanden moet er in het geval van pech langs de weg een veiligheidsvest aangetrokken worden. Maar sommige landen gaan daarin een stapje verder en eisen dat ook alle inzittenden een dergelijk veiligheidsvest aantrekken. Neem dus extra veiligheidsvesten mee bij vertrek. Ook aangeraden is om van te voren op te zoeken of het land van bestemming dit verplicht stelt. Bij twijfel kan er contact opgenomen worden met de reisverzekeraar.

Verbanddoos
Een klassiek twijfelgeval is de verbanddoos. In sommige Europese vakantielanden is het bij zich hebben van een verbanddoos verplicht. Maar volgens de Europese wetten gelden deze verplichtingen eigenlijk niet voor buitenlandse automobilisten.
Neem voor de zekerheid de verbanddoos toch mee: niet iedere agent is ervan op de hoogte dat de verbanddoos niet verplicht gesteld wordt voor buitenlandse reizigers.

Brandblussers en reservelampjes
In het belang van eigen veiligheid is in BelgiŽ, Polen, Griekenland en Turkije de brandblusser in de auto verplicht gesteld.
Daarnaast is het verplicht voor reizigers die per auto afreizen naar Spanje, Hongarije, KroatiŽ of SloveniŽ een extra setje reservelampjes in de auto te hebben.

Alcoholtest
Frankrijk is het enige land binnen de Europese Unie waar het voor reizigers verplicht is om een eigen alcoholtest mee te nemen. Dit is per 1 juli 2012 verplicht gesteld. Deze blaastuitjes moeten voorzien zijn van het Norm FranÁaise-keurmerk

Radars en flitsers
In alle Europese landen is het verboden om een radardetectie† in de auto te hebben of te gebruiken. In Duitsland en Frankrijk moeten op navigatiesystemen de flitsmeldingen uitgezet worden, anders kan dit beboet worden. In Zwitserland is het zelfs volledig illegaal om een navigatiesysteem in de auto te hebben waarbij de flitsmelder aan kan. Deze functie mag gewoonweg niet in de software ingebouwd zijn. Zwitserland is het strengste land binnen de Europese Unie als het aankomt op flitsmeldingen.
Wie toch een dergelijk apparaat in zijn bezit heeft, krijgt een boete. Bovendien wordt de apparatuur in beslaggenomen en vernietigd.


Bril
Tot slot is het voor brildragers goed om te weten dat zij in sommige landen verplicht een reservebril bij zich dienen te hebben. Ook contactlensdragers zijn verplicht een reservebril bij zich te hebben. Deze regel geldt in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

Reisverzekering
Niet verplicht, maar wel erg handig is de reisverzekering. Sluit deze af alvorens te vertrekken naar het land van bestemming. Vergelijk reisverzekeringen voor de diverse premies en dekkingen.