Jong en op reis

Jongeren gaan over het algemeen vaak op reis. Maar bedenk je voordat je afreist naar Sunny Beach, Blanes of Chersonissos, dat je misschien beter een reisverzekering af kan sluiten. Met een reisverzekering kun je je voor een vast bedrag in een bepaalde periode dat je op vakantie gaat verzekeren tegen eventuele onkosten die je kan maken. Bijvoorbeeld als jij of één van je vrienden ziek wordt, of wanneer je net nieuwe iPad gestolen wordt.

De juiste keuze
Reisverzekeringen zijn er in twee soorten: kortlopende en doorlopende reisverzekeringen. De kortlopende reisverzekering kun je het beste afsluiten als je voor twee weken vakantie gaat vieren in Blanes. Maar wanneer je gaat werken op een camping in de Dordogne voor een flink aantal weken, kun je beter een doorlopende reisverzekering afsluiten.

Niet verplicht
Het afsluiten van een reisverzekering wanneer je op reis gaat is niet verplicht, maar wel erg handig. Met een reisverzekering dek je de kosten die je maakt op vakantie. Veel jongeren ontvluchten graag hun drukke studentenleven even om eens flink feest te vieren. Maar jij of je vrienden kunnen ook behoorlijk ziek worden, en dan is het een fijn idee dat de kosten die gemaakt worden niet zelf betaald hoeven te worden.

Veilig op reis
Mocht je een ongeluk krijgen tijdens het watersporten door bijvoorbeeld een been te breken, dan kan het zijn dat je langer op je vakantieplek moet blijven dan je in eerste instantie geboekt hebt. De kosten voor de extra nachten in het hotel kun je dan declareren bij je reisverzekering. Voor de medische kosten die vaak in het buitenland veel hoger zijn, declareer je de rekening eerst bij je zorgverzekering. Wanneer (een deel van) de rekening wordt afgewezen, kun je de rest claimen bij je reisverzekeraar.

Bagage
Mar de reisverzekering doet meer dan alleen onverwachte kosten dekken. Zo dek je je bijvoorbeeld ook tegen schade aan je bezitten. Onder schade verstaan verzekeraars: diefstal, beschadiging en verlies. Neem je een digitale camera mee om foto’s te maken om straks te delen op Facebook, dan kan deze gestolen worden. Dat is erg vervelend, en daar om dekken alle reisverzekeraars de bagage standaard. Let wel op: de reisverzekeraar keert meestal een maximumbedrag uit die kan verschillen tussen de 300 en de 1500 euro.

Eigen Risico
Net als je gewend bent bij je zorgverzekering moet je ook bij de reisverzekering deels een eigen risico zelf betalen. Maar de hoogte van het eigen risico is bij de reisverzekeraar een stuk lager dan bij de zorgverzekeraar. Het eigen risico van de reisverzekering verschilt per verzekeraar, maar ligt ongeveer tussen de 50 en de 100 euro.

Soms mag je bij de reisverzekering een vrijwillig eigen risico kiezen als je denkt dat je weinig schade zult ondervinden. Door het verhogen van de eigen risico, kun je de premie verlagen.

Verschillende premies
Zowel de dekking, als de premies, als het eigen risicobedrag verschilt per verzekeraar. Een reisverzekering vergelijken biedt je een goed inzicht van de huidige reisverzekeraars.