Inenten voordat je op reis gaat

Voordat je op reis gaat, is het belangrijk dat je jezelf inent tegen bepaalde ziektes die zich in (tropische) landen kunnen voordoen. Doordat bepaalde ziektes al lang niet meer of nog nooit in Nederland zijn voorgekomen, kunnen ziektes op reis de vakantie behoorlijk verpesten. Daarom kun je jezelf in laten enten bij de plaatselijke Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). Voor sommige ‘kinderziektes’ hoef je je niet in te enten als je de ziekte al eens gehad hebt.

IngeŽnt
95% van alle Nederlanders heeft als kind wel eens een bezoekje gebracht aan een landelijke vaccinatie. Daardoor worden behoorlijk veel ziektes in Nederland in de kiem gesmoord. Dat voorkomt dat we in Nederland massale uitbraken van ziektes kunnen krijgen die eigenlijk vrij eenvoudig te voorkomen zijn. Maar in voornamelijk voormalige Oostbloklanden zijn sommige ziekten nog niet uitgeroeid.

De meeste kinderen in Nederland zijn ingeŽnt middels de DTP-prik: de prik tegen Difterie, Tetanus en Polio. Bij twijfel kun je de huisarts raadplegen, maar vaak is het niet nodig je hier opnieuw tegen in te laten enten alvorens je op vakantie gaat.

Ziek op vakantie
Veel reizigers krijgen bij het afreizen naar een onbekend last van de zogeheten reizigersdiarree. Veel mensen denken dat dit komt door een bepaalde ziekte op de plaats van bestemming, maar dit is een misverstand. Reizigersdiarree treedt op door een andere bereiding van het eten en het anders omgaan met de hygiŽne in dat land.

Malaria
Zorg ervoor dat alvorens je afreist naar landen als Afrika, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika, je even langs de GGD bent geweest. De ziekte Malaria komt in meer dan 100 landen voor, en maakt jaarlijks vele slachtoffers. Het is belangrijk een reisadvies op te vragen bij je reisverzekering met betrekking tot de gezondheid. Alvorens je op vakantie gaat, informeer dan eerst via bijvoorbeeld internet of de huisarts naar de stand van zaken in het land.

Tijd
Het beste moment om je in te enten tegen ziektes op de plek van bestemming, is 6 tot 8 weken voordat je op reis gaat naar het ‘risicogebied’.
Veel Nederlanders blijken niet ingeŽnt tegen ziektes die op de vakantie opgelopen kunnen worden, zo blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO. Voornamelijk reizigers naar Turkije, Egypte, Marokko en KroatiŽ blijken geen enkele drang te voelen zichzelf in te enten.

Kosten
Een inenting is niet gratis. Om deze reden kiest 26% van alle reizigers ervoor zich niet in te laten enten.† Gemiddeld kost een inenting tussen de 40 en 60 euro per inenting per ziekte. Wat mensen vaak niet weten, is dat de reisverzekering (een deel van) de medische kosten van de inenting vergoedt. Of ook jouw verzekeraar de inenting vergoedt, kun je teruglezen in de polisvoorwaarden.
Ent je je in tegen een ziekte die zich ook in Nederland voordoet, dan kun je ook nog een deel terug claimen van je zorgverzekeraar.

Dekking
Welke reisverzekeringen welke kosten dekken voor inentingen, kun je vergelijken. Vergelijk reisverzekeringen voor een overzicht van de dekkingen en premies per reisverzekering.