De reis voorbereiden: het visum

In veel landen is een visum benodigd alvorens je het land binnen mag komen. Met het visum krijg je officiŽle toestemming van een land om voor een van tevoren afgesproken periode in het land van bestemming te verblijven. Zelfs voor sommige landen binnen de Europese Unie geldt dat je nog steeds een visum moet aanvragen. Als je twijfelt of je voor het land van bestemming een visum nodig hebt, kun je informatie opvragen bij de ambassade van het land, of informeren bij je reisverzekering.

Vooraf aanvragen
Voor de meeste landen geldt dat je van tevoren een visum moet aanvragen. Andere landen staan het toe om een visum aan te vragen bij aankomst in dat land. Bovendien zijn er landen waarvoor je geen visum nodig hebt; dan is het Nederlands paspoort voldoende.
Sommige landen hanteren echter een regel dat het paspoort van het land waar je vandaan komt tenminste zes maanden geldig moeten zijn. Informeer dus zeer tijdig wanneer je besluit op reis te gaan naar een land. Zo voorkom je verassingen achteraf.

Toelating
Wanneer een visum toegewezen is, wil dat nog niet zeggen dat je daarom daadwerkelijk toegelaten wordt tot het land. Landen als AustraliŽ hanteren nog een extra check op de grens of in de luchthaven zelf. Douaniers zijn geÔnteresseerd in extra informatie als wat je in het land wilt gaat doen, hoe goed je verblijf geregeld is en of je een strafblad hebt. Neem dus alle geldige informatie mee waaruit een positieve motivatie blijkt van wat je precies in het land wilt gaan doen.

Een aantal tips: neem een kopie mee van de hotelreservering. Douaniers zetten regelmatig hun vraagtekens bij reizigers die met weinig of onvoldoende geld een land willen betreden. Een zakelijke uitnodiging is ook een goed bewijs van waarom je een land wilt betreden. Zorg ervoor dat degene van wie je de uitnodiging gekregen hebt, goed bereikbaar is.

Geen paspoort
Een visum is een aanvulling op het paspoort. De uitdrukkelijke toestemming van een land om er te verblijven wordt aangebracht op het paspoort. Wanneer je nog niet beschikt over een paspoort, kun je ook geen visum aanvragen. Zorg er dus voor dat je altijd een geldig paspoort bij je hebt. Sommige visums moet je meenemen als apart document in je paspoort.

Reisverzekering verplicht
In een aantal landen is het verplicht om je te verzekeren tegen verborgen kosten. Deze verborgen kosten worden gedekt door een reisverzekering. Informeer dus goed of het land van bestemming deze regel hanteert. In bijvoorbeeld Cuba moeten reizigers al sinds 1 mei 2010 een geldige reisverzekering hebben afgesloten. Daarbij is de dekking voor medische kosten verplicht, en moet de verzekeringsmaatschappij erkend zijn door de overheid.

Afsluiten
Het is altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten, ook wanneer deze niet door het land van bestemming verplicht gesteld wordt. Door een reisverzekering af te sluiten verzeker je jezelf niet alleen tegen medische kosten, maar ook tegen schade aan je bagage.
Je kunt reisverzekeringen vergelijken voor een overzicht van alle Nederlandse reisverzekeringen.