ZZP’ers wisselen van zorgverzekeraar


De zorgverzekeraars in Nederland verwachten dat de komende maand nog ruim een half miljoen mensen zullen overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Bovendien kiezen de meeste consumenten voor het verhogen van het vrijwillig eigen risico, om zo extra te besparen op de zorgpremie. Ruim 20 procent van de consumenten kozen dit jaar voor een eigen risico van 850 euro. Stichting ZZP Nederland verwacht dat ook veel zelfstandigen zonder personeel nog over zullen stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Collectief verzekeren
Stichting ZZP Nederland besteedt deze maand extra aandacht aan collectief verzekeren. Volgens de stichting zeggen veel zelfstandigen niet verzekerd te zijn via een collectieve zorgverzekering, maar via een individuele zorgverzekering. Werknemers verzekeren zich – in tegenstelling tot ZZP’ers- wel via een collectieve zorgverzekering.

Jaarlijks kunnen collectieve zorgverzekeringen wel tot 10 procent besparen op de zorgpremie. Omgerekend kan dat honderd euro per jaar schelen. Echter moeten werknemers en ZZP’ers dan wel uitkijken dat zij zich niet oververzekeren.

ZZP Zorgverzekering
De Stichting ZZP Nederland heeft een eigen collectief ingesteld waarbij ZZP’ers zich kunnen aansluiten. Zowel ZZP’ers als familieleden van de zelfstandigen kunnen aansluiting vinden bij het collectief. Daardoor kan er per gezin flink bespaard worden.

ZZP’ers kunnen de zorgverzekering afsluiten bij Menzis,  Avero Achmea en VGZ.

Voordeel
Doordat veel ZZP’ers tegelijk een zorgverzekering afsluiten, kunnen zij een korting bedingen. Het is echter niet moeilijk om aansluiting te vinden bij een collectief, zegt de Stichting ZZP Nederlanders. Alleen het doorgeven van het collectiviteitnummer aan de verzekeraar is een noodzakelijke handeling.

Nog tot 31 januari 2012 hebben ZZP’ers en overige consumenten de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Daarbij moet de oude verzekering wel al voor 1 januari 2013 opgezegd zijn. Wie dat nog niet gedaan heeft, moet nog een jaar bij de huidige zorgverzekeraar blijven.

Meer keuze
Wie graag meer keuze wil bij het overstappen naar een andere zorgverzekeraar, kan zich beter niet bij een collectieve zorgverzekering verzekeren. In dat geval kan men op een andere manier besparen: door te vergelijken. Vergelijk zorgverzekeringen om een overzicht te krijgen van alle zorgpremies en zorgverzekeraars in Nederland.

Daarmee kunnen consumenten tot wel honderd euro op een aanvullende zorgverzekering besparen.

Door: Dennis de Wit