Zorgverzekeringen vergelijken steeds noodzakelijker


Het vergelijken van zorgverzekeringen wordt het komende najaar steeds belangrijker bij het kiezen van de nieuwe zorgverzekeraar. Voornamelijk de polisvoorwaarden moeten door de Nederlandse consument goed worden bestudeerd. De polisvoorwaarden veranderen namelijk dit jaar behoorlijk. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (de NZA), wordt de kans steeds groter dat consumenten moeten bijbetalen voor een behandeling bij de tandarts of fysiotherapeut. Dit kan voorkomen wanneer de hulpverlener geen contract heeft afgesloten met de zorgverzekeraar.

Geen volledige vergoeding
Uit een onderzoek van de NZa blijkt dat zorgverzekeraars en hulpverleners steeds minder vaak een contract aangaan. Daardoor krijgen consumenten hun zorg niet altijd meer volledig vergoed. Wie bijvoorbeeld naar de GGZ gaat, krijgt niet standaard alle medische kosten van het bezoek vergoed. Dat blijkt uit de Marktscan Zorgverzekeringsmarkt van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Scheiding
Volgens de NZa is het een positieve ontwikkeling dat er een scheiding is tussen vergoedingen met gecontracteerde en niet-gecontracteerde hulpverleners. Bepaalde behandelingen kunnen op deze manier beter geselecteerd worden. De aanbieder met de beste zorg en de beste prijs wordt gecontracteerd en volledig vergoed.

Wanneer de zorgverzekeraar alle zorgaanbieders zouden vergoeden, zouden daardoor de zorgkosten veel hoger worden, zegt de NZa. Dit zou dan leiden tot torenhoge verzekeringspremies voor de zorgverzekering.

Vergoeding
Zorgverzekeraars in Nederland mogen volgens de wet zelf bepalen hoeveel zij willen vergoeding. Minimaal moet er één procent van de kosten van de medische behandeling vergoed worden door de zorgverzekeraar, met een maximum van honderd procent. Echter moeten de zorgverzekeraars dan wel van tevoren duidelijkheid bieden over de hoogte van de vergoeding. De NZa ziet in de Marktscan dat de zorgverzekeraars hierin echter niet erg duidelijk zijn.

Aanvullende pakketten
Voornamelijk over aanvullende pakketten ontstonden onder verzekerden veel vragen. De hoogte van de vergoeding voor de mondzorg spande de kroon met het aantal vragen. Op de websites van de zorgverzekeringen kijkt de NZa of zij de verzekeraars duidelijk genoeg zijn tegenover hun verzekerden omtrent de hoogte van vergoedingen.

Verder vindt de NZa dat verzekeraars meer keuzes moeten bieden over de behandelingen en aanbieders van deze behandelingen: er wordt gewerkt met een eigen risico, en dus moet de klant weten welke zorg hij of zij inkoopt.

Vergelijken
In Nederland zijn alle basisdekkingen voor de zorgverzekeringen gelijk, maar verschillen de premies onderling wel. Vergelijk zorgverzekeringen voor een overzicht van alle premies en eventuele aanvullende dekkingen op de zorgverzekering.

Door: Riccardo de Wit