Zorgverzekering op reis


Als je op vakantie naar het buitenland wil, dan wil je dat zorgeloos kunnen doen. Ben je dan ook verzekerd op vakantie, mocht je een ongeval krijgen? Een ziekte is wegens het temperatuurverschil ook snel opgelopen.

Gewoon verzekerd
Ook als je je in het buitenland bevindt, ben je gewoon verzekerd. De basisverzekering geldt ook gewoon in het buitenland. Veel Nederlandse verzekeraars sluiten contracten af met ziekenhuizen. Het is dus niet zo, dat wanneer je liever in het buitenland behandeld wordt, dat zo maar kan. Vraag altijd eerst om informatie bij je ziektekostenverzekeraar.

De zorgpas
Eigenlijk geldt: gaat u op reis, neemt u dan uw zorgpas mee. Elke zorgverzekeraar kan de Europese Zorgpas (ook wel de EHIC genoemd) verstrekken. Op deze manier hoef je zelf geen kosten te vergoeden als je op reis bent, en medische zorg nodig bent.
Veel buitenlandse artsen zijn erg terughoudend in het behandelen van buitenlandse patiŽnten. Dit is omdat ze bang zijn geen uitbetaling te krijgen wanneer zij de patiŽnt behandeld hebben.
Met de EHIC (de Europese Zorgpas) verschaf je onmiddellijk duidelijkheid of de arts via de zorgverzekering uitbetaald krijgt of niet. Zo wordt je ook voor niet spoedeisende problemen behandeld.

Reisverzekering
Wel is het raadzaam na te denken over situaties waarbij je bijvoorbeeld je been breekt. Deze gipsvluchten vallen vaak niet onder de zorgverzekering, en dan dien je dus een reisverzekering af te sluiten.
Omdat alle zorgverzekeringen in principe letsel in het buitenland dekken, maakt het dus voor de premie niet uit. In alle basispakketten zit de mogelijkheid om in het buitenland behandeld te worden, mocht dat nodig zijn. Vergelijk zorgverzekeringen voor de beste verzekeringen en de laagste premies.

Door: Roeland Werring