Zorgverzekering dekt tandartskosten meestal niet volledig


De kosten voor het bezoek aan de tandarts worden meestal niet volledig vergoed door de zorgverzekering. Sinds begin 2012 kunnen tandartsen zelf de tarieven van de behandelingen bepalen.

Daarom hebben de zorgverzekeraars besloten om voor alle behandelingen maximale vergoedingen in te stellen. De maximale tandarts vergoedingen die bij een zorgverzekering geldt ligt in vele gevallen lager dan de kosten van deze behandeling bij de tandarts.

Betalen
Het verschil tussen de maximale vergoeding en de daadwerkelijke kosten van een bezoek bij de tandarts moet de consument zelf gaan betalen. Hiermee is de consument dus de dupe van deze maatregel.

Overstappen
De consument is wel vrij om over te stappen naar een goedkopere tandarts waarbij de tarieven wel binnen de maximale tarieven van de zorgverzekeraars vallen. Maar in de praktijk gebeurt dit vrijwel nooit, omdat men toch voor de tandarts kiest die in de buurt zit of waar men het meeste vertrouwen in heeft.

Vergoeding
Bij een zorgverzekering staat vaak aangegeven dat 100 procent van de kosten tot een bepaald bedrag worden vergoed door de zorgverzekeraar. In de voorwaarden staat vaak niet aangegeven dat deze volledige vergoeding alleen geldt voor de gemaakte kosten die binnen de maximale vergoeding per behandeling valt. Dus ook al heeft u een zorgverzekering met volledige tandartsdekking dan is het nog mogelijk dat u geld moet bijbetalen voor het bedrag wat boven de maximale vergoeding valt.

Vergelijken
Alle tandartsen zijn verplicht om de tarieven van de behandelingen te publiceren. Ook de zorgverzekeraars zijn verplicht om de maximale vergoedingen per behandeling kenbaar te maken aan haar klanten. Hiermee kunt u dus eenvoudig alle tandarts tarieven gaan vergelijken. Welke tandarts zit binnen de tarieven van mijn zorgverzekeraar. Of welke zorgverzekering zit wel onder de tarieven van mijn tandarts?

Op onze website kunt u heel eenvoudig uw zorgverzekering vergelijken en daarbij kunt u direct zien hoeveel een tandartsverzekering kost en hoeveel u voor deze verzekering vergoed krijgt.

Door: Riccardo de Wit