Zorgverzekeraars sluiten selectief contracten met ziekenhuizen


Zorgverzekeraars sluiten steeds vaker selectiever contracten af met ziekenhuizen. De keuze voor ziekenhuizen die een contract krijgen is vaak op financiŽle basis. Welk ziekenhuis kan goede zorg leveren tegen een zo laag mogelijke prijs? Is de zorg onder de maat, of is de prijs te hoog, dan krijgt dit ziekenhuis voor bepaalde zorg geen contract meer.

Selectie aan de deur
Lege bedden door selectieve zorg zorgverzekeraars Onlangs is gebleken dat Menzis, dat ook als merk AnderZorg onder de hoede heeft, selectief ziekenhuizen weigert bij het afsluiten van een zorgcontract. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de heupoperatie. Deze operatie wordt straks nog maar bij twee derde van de ziekenhuizen vergoed. Ziekenhuizen die uitstekend deze operatie kunnen uitvoeren, maar geen contract krijgen, worden op deze manier helemaal uitgesloten en zijn genoodzaakt om deze zorg niet meer aan te bieden.

Op deze manier lijkt het er steeds meer op dat de zorgverzekeraars aan de macht zijn. Zij bepalen hoe een ziekenhuis te werk moet gaan en kunnen bepaalde beslissingen forceren. Dit gaat juist ten koste van de zorgvrijheid en de marktwerking.

De Nederlandse Orthopaedische Vereniging, waar de heupoperatie onder valt, hebben vandaag geprotesteerd tegen het beleid van de zorgverzekering van Menzis. Ze hebben vandaag tijdens de jaarvergadering gezamenlijk een petitie ondertekend tegen Menzis. Ook worden de patiŽnten om hulp gevraagd door bijvoorbeeld geen zorgverzekering af te sluiten bij Menzis of AnderZorg.

CZ brengt zwarte lijst uit
Ieder jaar brengt zorgverzekeraar CZ, een zwarte lijst uit van ziekenhuizen die geen contract met CZ hebben gesloten voor de behandeling van borstkanker. Dit jaar staat bijvoorbeeld het Academisch Medisch Centrum (AMC) uit Amsterdam om deze lijst.

Volgens CZ is de kwaliteit van de behandeling van borstkanker bij deze ziekenhuizen onvoldoende en krijgt het daarom geen contract. Maar volgens de ziekenhuizen is dit niet het geval en zijn er andere redenen waarom men geen contract heeft gekregen.

Onafhankelijke beoordelaar
Volgens Vergelijken.net is het nu echt tijd geworden om te stoppen met deze selectieve zorg op basis van vage criteria. Laat in plaats daarvan een onafhankelijke partij de ziekenhuizen beoordelen op de kwaliteit van de geleverde zorg. Op basis van deze lijst kunnen zorgverzekeraars een bepaald advies overnemen. Maar om zelf als zorgverzekeraar deze beoordelingen bij de ziekenhuizen uit te voeren gaat toch echt te ver. Waar ligt de grens nu nog?

Wilt u wel die vrijheid voor het kiezen van uw ziekenhuis? Vergelijk dan nu alle zorgverzekeringen en kies voor de zorgverzekeraar die u wel die keuzevrijheid bied, tegen een net zo scherpe prijs.

Door: Roeland Werring