Zorgverzekeraars potten te veel op


De zorgverzekeraars Achmea, CZ, VGZ en Menzis hebben sinds 2012 een reservepot aangelegd, maar die is inmiddels veel te groot. In 2012 zat er nog twee miljard euro in de pot, nu is het reservepotje al aangevuld tot vier miljard euro: dat is zo’n vier miljard euro te veel volgens de eisen van De Nederlandsche Bank (DNB).

DNB heeft hogere kapitaaleisen gesteld aan de zorgverzekeraars, zodat die zich kunnen dekken tegen financiële risico’s. De normen zijn al lang gehaald, maar toch blijven verzekeraars oppotten. Dat constateert het NRC na eigen onderzoek.


Winst zonder winstoogmerk?
De verzekeraars CZ, VGZ en Menzis zijn zorgverzekeraars zonder winstoogmerk. Dat betekent dat de zorgverzekeraars zich niet richten op het behalen van winst, met uitzondering van zorgverzekeraar Achmea. De vier grote verzekeraars in Nederland hebben samen een marktaandeel van 90 procent van de totale zorgmarkt.

Deze maand werd bekend dat VGZ in 2013 een winst behaalde van 510 miljard euro. Dat is een flinke stijging in vergelijking met een jaar eerder, toen de winst nog op 150 miljoen euro lag. Volgens VGZ is het grootste deel van de winst gebruikt om de zorgpremie dit jaar te laten dalen. De rest is in het reservepotje beland, zo verklaart de zorgverzekeraar.

Veiligheidsmarge
Zorgverzekeraars werken met een zogeheten veiligheidsmarge. Momenteel ligt die marge op zo’n 350 euro per verzekerde. In theorie zou de zorgpremie dus drie tientjes per maand omlaag kunnen, als het geld gebruikt zou worden om de zorgpremie omlaag te brengen.

De afgelopen jaren daalde de zorgpremie ongeveer met tien euro per maand, maar dat komt vooral door een gunstigere inkoop van  medicatie. Doorgaans verdienen zorgverzekeraars op twee manieren geld: via de zorgpremie die iedere verzekerde moet betalen en via de premie die alle werkgevers in Nederland afdragen. Sinds 2012 belandde er ongeveer 175 euro in de reservepot, per verzekerde.

Financiële risico’s
Er komen steeds meer financiële risico’s. Om die reden heeft de DNB de kapitaaleisen verhoogd, maar de zorgverzekeraars zetten zo’n vier miljard euro op zij. Volgens de NRC is dat veel meer dan nodig is, ook als de zorgverzekeraars in 2015 de langdurige zorg op zich moeten nemen. De kosten voor deze zorg zouden liggen op 400 miljoen euro, waarmee er nog zo’n 3,6 miljard teveel over blijft.

Door: Dennis de Wit