Zorgverzekeraars mogen niet meer gaan fuseren


Als het aan de tweede kamer ligt, komt er een tijdelijke stop op de mogelijkheid dat zorgverzekeraars met elkaar kunnen gaan fuseren. Hiermee kan een zorgverzekeraar dus niet meer samengaan met een andere zorgverzekeraar, om zo een grotere partij op de zorgmarkt te vormen.

De laatste jaren zijn er vele zorgfusies tot stand gebracht. Ook zijn er een aantal zorgverzekeraars weggevallen en zijn er nieuwe bijgekomen. Het aantal verschillende zorgverzekering is heel erg toegenomen. Vooral internet zorgverzekeraars zijn heel erg populair. Dit zijn zorgverzekeringen waarbij het contact vooral via het internet verloopt. Voor vragen kan men via de e-mail terecht, en ook de declaraties kunnen vaak alleen online worden ingediend.

De minister van Volksgezondheid, minister Schippers, is tegen dit verbod op fuseren. Volgens haar gaat deze maatregel veel te ver, wat de marktwerking in de zorg juist tegengaat, omdat sommige zorgverzekeraars niet alleen kunnen overleven, maar als ze samengaan wel. Schippers stelt in plaats hiervan voor om eventuele fusies van te voren te beoordelen en deze vervolgens wel of niet goed te keuren. Hierover is namelijk ook een motie door de tweede kamer aangenomen.

Ook is er een meerderheid in de tweede kamer voor het verbod van het overnemen van huisartsenpraktijken door zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars, zoals Menzis, zijn al enige tijd bezig om zo veel mogelijk huisartspraktijken over te nemen. Vervolgens kunnen mensen die verzekerd zijn bij Menzis alleen nog maar bij deze huisartsen terecht als ze hier dichtbij wonen.

Bent u benieuwt uit welke zorgverzekeringen u allemaal kunt kiezen? En welke zorgverzekeringen er recent nieuw zijn bijgekomen voor 2012? Vergelijk zorgverzekeringen op onze website om hier achter te komen.

Door: Roeland Werring