Zorgverzekeraars moeten tandartsen beter controleren op fraude


Er wordt veel fraude gepleegd door tandartsen. Het is tijd om de controle op de mondzorg op te voeren, zodat uw tandarts verzekering nog te betalen valt.

In de zorg komt veel fraude voor. Mensen die foutieve declaraties bij de zorgverzekeraar indienen, die vervolgens door de zorgverzekeraar netjes uitbetaald worden. Hierdoor loopt de zorgverzekeraar jaarlijks tegen miljoenen extra kosten op.

Veel van deze fraude komt voor bij de tandartspraktijken. Niet uitgevoerde behandelingen toch even invoeren in het systeem. De tandarts weet voor welk bedrag de patiŽnt verzekerd is, en kan deze extra behandelingen invoeren zonder dat de patiŽnt het doorheeft.

De Nederlandse Zorgautoriteit onderzocht bij 7 zorgverzekeraars welke middelen ze inzetten om fraude in de zorg op te sporen. Een zorgverzekeraar heeft een tandarts in dienst. Deze tandarts beoordeeld de declaraties die binnenkomen. Uit het onderzoek blijkt dat er te weinig gekeken wordt naar de juistheid van de tandarts declaraties.

Door veel beter naar deze declaraties te kijken kan er veel meer fraude in de mondzorg worden opgespoord. Door een strenger toezicht zijn tandartsen ook minder snel geneigd om fraude te plegen.

Een andere mogelijkheid is om de patiŽnt medeverantwoordelijk te maken voor de factuur. Na een consult bij de tandarts krijgt de patiŽnt de rekening te zien, met alle behandelingen die er op staan. Vervolgens dient de patiŽnt een handtekening te zetten onder de rekening. Op deze rekening dienen alle kosten van de behandeling te staan opgeschreven in een heldere taal die te begrijpen valt voor de patiŽnt.

Vanaf 2012 mogen tandartsen zelf de prijzen gaan bepalen. Juist in dit eerste jaar is het erg belangrijk om de controle op de tandartsen erg goed uit te voeren. Want anders lopen de kosten in de mondzorg erg uit de hand, en worden de aanvullende tandartspakketten onbetaalbaar voor de burgers.

Bent u op zoek naar een goede dekking voor uw tandartsverzekering? Vergelijk zorgverzekeringen op onze website. Kies voor het bedrag dat u verzekerd wilt hebben voor uw tandarts kosten. Vervolgens ziet u direct de laagste premies en kunt u een keuze maken uit de goedkoopste zorgverzekering.

Door: Roeland Werring