Zorgverzekeraar staat verpleegkundig specialist in de weg


Nederlandse zorgverzekeraars hebben een te grote vinger in de pap bij de keuzes die een verpleegkundig specialist en hun werkgevers moeten maken. Daarmee zijn zij een grote belemmering in het dagelijks leven van specialisten. Zo zouden zorgverzekeraars verpleegkundig specialisten die in de ggz werken, niet erkend worden als hoofdbehandelaar. Dat zegt Henk Bakker, voorzitter van beroepsvereniging V&VN. Volgens hem staat het gedrag van zorgverzekeraars haaks op de wet, omdat verpleegkundig specialisten wegdegelijk een eigen kliniek mogen openen.

Lastig
Doordat zorgverzekeraars medisch specialisten weigeren hen te erkennen als hoofdbehandelaar, worden medisch specialisten belemmerd in het uitoefenen van hun beroep, stelt Bakker. De kosten die de arts in rekening moet brengen, moeten door de verpleegkundig specialist eerst geclaimd worden bij een door de zorgverzekeraar erkende kliniek met een tevens door de zorgverzekeraar erkende arts.

Dat leidt tot veel bureaucratie en tijdsverlies, stelt Bakker. “En dat zelfstandig werkende verpleegkundig specialisten in de ggz bruut geconfronteerd zijn met de onmogelijkheid om hun behandeling van cliënten nog te declareren. Terwijl glashelder is dat zorg met de inzet van verpleegkundig specialisten goedkoper kan”, laat Bakker optekenen. Volgens hem leiden deze omwegen in de zorg tot duurdere zorg, terwijl het veel goedkoper kan.

Experimenten
Bakker haalt aan dat op dit moment de zorg bezig is met een experimenteerperiode van vijf jaar. In die vijf jaar kan duidelijk aangetoond worden dat verpleegkundig specialisten onmisbaar zijn in de zorg. Bovendien zouden zij de kwaliteit van de zorg, de efficiency en de doelmatigheid kunnen verhogen. Bakker vindt het “een verspilling van tijd” dat specialisten zich in het eerste jaar nog niet hebben kunnen bewijzen.

Dat komt volgens hem door “bureaucratische hindernissen bij zorgverzekeraars.” “Het is toch onbestaanbaar als deze innovatie tot stilstand komt door deze hindernissen?”, vraagt Bakker zich af.

De NZa heeft positief geadviseerd om ook de somatische zorg van een kliniek voor een verpleegkundig specialist mogelijk te maken. Volgens Bakker kunnen specialisten daar in de praktijk nog niets mee. “De regelgeving bij het ministerie van Volksgezondheid is ook nog niet aangepast.” Het zal dus ook nog wel even duren voordat de oneffenheden tussen de verpleegkundig specialist en de verzekeraar zal zijn opgelost, denkt Bakker.

Door: Dennis de Wit