Zorgverzekeraar Achmea boekt miljoenenwinst


Zorgverzekeraar Achmea komt dit jaar op een nettowinst uit van 200 miljoen euro door een belastingvoordeel. Dat is 11 procent meer winst in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar. Bestuursvoorzitter Willem van Duin is tevreden met het resultaat, ondanks ‘de aanhoudende turbulentie op de financiële markten’. Niet alleen een belastingvoordeel maar ook het verwelkomen van nieuwe verzekerden draagt bij aan een hogere winst van de zorgverzekeraar.

Meer verzekerden
In de eerste twee kwartalen van dit jaar heeft Achmea al ruim 150.000 verzekerden verwelkomd. In totaal hebben nu zo’n 5,5 miljoen Nederlanders hun aansluiting gevonden bij zorgverzekeraar Achmea. Daardoor werden de kosten met vijf procent verlaagd naar bijna 1,5 miljard euro.

Ook de bruto premieomzet steeg met vijf procent naar een bedrag van 11,5 miljard euro. De volledige omzet is gestegen met 13 miljard euro: een percentage van 27 procent.

Zorgkosten
In 2012 is er tot nu toe voor een slordige 5,7 miljard euro aan zorgkosten uit de basiszorg vergoed aan verzekerden. De premies zullen naar verwachting echter niet dalen: nu al is er voor 96 procent van de totale inkomsten uit premies basiszorg vergoed. Door succesvol overheidsbeleid zijn er volgens de zorgverzekeraar ‘vroege signalen’ dat de de zorgkosten dalen.

Afgelopen jaar kon zorgverzekeraar Achmea voor 100 miljoen euro besparen aan ziekenhuis, huisarts, tandarts- en therapeutbezoeken. De zorgverzekeraar heeft besloten om niet langer alle hulpverleners te contracteren: “Klanten zullen daar bij het aangaan van hun polis voortaan rekening mee moeten houden.”, zegt een woordvoerder van het verzekeringsbedrijf.

Premie
De premies zullen ondanks de winst van Achmea het komende jaar toch stijgen. Uw zorgverzekering vergelijken is daarbij een een goede methode om de premies van andere zorgverzekeraars te bekijken.

Door: Dennis de Wit