Zorgpremie wordt afhankelijk van het inkomen


De maandelijkse zorgpremie wordt gehalveerd. De andere helft wordt inkomensafhankelijk. Dat staat in het akkoord tussen VVD en PvdA dat deze week op hoofdlijnen werd gesloten.

Ingrijpende maatregelen
Op enkele ingrijpende maatregelen moeten nog verschillende opties tegen elkaar opgewogen worden en gekozen worden. Rutte en Samsom zijn het wel al met elkaar eens over de opties. De partijen willen bezuinigingen doorvoeren die in totaal een goede 15 miljoen euro moeten opleveren. Het Centraal Planbureau (CPB) berekent op dit moment de financiële gevolgen van de plannen van beide partijen.

De halvering en het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie is één van de bezuinigingsmaatregelen. Bedrijven zouden ook nog extra zorglasten te wachten staan. Het bedrijfsleven zal naar verwachting jaarlijks ruim 1 miljard euro extra kwijt zijn.

Hogere premie bij ongezond gedrag
Ook mensen die een ongezonde leefstijl hebben zouden extra zorgpremie moeten betalen, vinden zorgprofessionals en zorgmanagers, zo blijkt uit een gezamenlijk onderzoek. Dat is een vrij opmerkelijke uitkomst, want zorgprofessionals en zorgmanagers hechten traditiegetrouw veel belang aan solidariteit tussen zieken en gezonde mensen. Aandoeningen als gevolg van een ongezonde leefstijl (roken, teveel alcohol en teveel vet eten) werden gezien als een aandoening en niet als het gevolg van een vrije keus. Vanwege de oplopende zorgkosten en de aanstormende vergrijzing, lijkt die overtuiging nu op een keerpunt te komen.

Naar verwachting zijn de uitkomsten van de berekeningen van het Centraal Plan Bureau volgende week bekend. Dan is ook bekend of de hogere premies bij ongezond gedrag doorgaan.

Zelf uitzoeken of je zorgpremie in 2013, omhoog gaat, omlaag gaat, of vrijwel het zelfde blijft, kan door zorgverzekeringen te vergelijken en de premies te vergelijken.

Door: Dennis de Wit