Zorgpremie mensen die ongezond leven moet hoger


Ongeveer de helft van de bevolking vindt dat de premie van de zorgverzekering voor mensen met een ongezonde levensstijl hoger moet zijn dan voor mensen die gezond leven.

Zorgpremie ongezonde mensen moet omhoogOnlangs hebben 2 onderzoeksbureau’s hier onafhankelijk van elkaar een onderzoek naar gedaan. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepubliceerd. Bij het onderzoek van NIVEL is 40 procent van de mensen voor een hogere zorgpremie voor ongezonde mensen, en bij het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) zegt ongeveer de helft van de ondervraagden dat ze er mee kunnen leven dat ongezonde mensen meer premie moeten gaan betalen.

Maar hoe kan je onderscheid maken tussen gezonde mensen en ongezonde mensen? Bij het NIVEL geven ze aan dat het gaat om mensen die roken of te zwaar zijn. Maar er zijn ook mensen die gezond leven maar toch te zwaar zijn. Ook zijn er mensen, zoals zware drinkers, die ongezond leven maar niet te zwaar zijn.

Opvallend in het onderzoek van SCP is, dat maar 15 procent van de ondervraagden echt voor een premieverhoging van de zorgverzekering is voor mensen met een ongezonde levensstijl, terwijl 35 procent het niet uit maakt wat hiermee gebeurt.

Preventie
Op dit moment is de keuze voor deelname aan een preventieprogramma vrijblijvend voor te zware mensen en mensen die veel roken.  Hierdoor nemen veel te weinig mensen aan dit soort programma’s deel. Preventie is een belangrijke methode om de gezondheid van de gemiddelde persoon te verbeteren.

Door het preventieprogramma een verplichter karakter te geven kan dus de gezondheid er flink op vooruit gaan. Hierdoor worden de kosten in de gezondheidszorg lager, waarmee dus veel geld bespaard kan worden.

Maar in de tweede kamer zijn ze er nog niet over uit wat de beste methode is om mensen gezonder te laten leven.  Moet de overheid ingrijpen door een premieverhoging voor de zorgverzekering mogelijk te maken? Of moet er meer de nadruk worden gelegd op het verbeteren van de preventieprogramma’s?

Door: Chris Bakker