Zorgpremie in zeven jaar tijd drie maal zo hoog


De ziektekostenpremie is in zeven jaar tijd ongeveer drie maal zo hoog geworden. Dat blijkt uit cijfers van de verschillende vergelijkingssites. Deze hebben sinds het jaar 2005 de kostenstijging van de zorgpremie in kaart gebracht. Zeven jaar geleden had Nederland nog een ziekenfondssysteem. Dat de premie zo hard stijgt, heeft te maken met de steeds verder stijgende zorgkosten in Nederland.

Ziekenfondssysteem
Zeven jaar geleden kende Nederland nog geen vrij zorgverzekeringssysteem. Toen waren alle inwoners van Nederland nog aangesloten bij ziekenfondsen.  De consumenten die in 2005 nog de goedkoopste zorgverzekering hadden, zijn in 2012 ruim vijf maal zo duur uit.

Daarnaast is er in 2012 nog iets veranderd in vergelijking met 2005: tegenwoordig kent Nederland het eigen risico. Als verzekerden zeven jaar geleden weinig zorgkosten hadden gemaakt, kregen zij een deel van het geld terug. Nu moeten verzekerden eerst een eigen risico betalen.

Buiten de vergelijking gelaten is de zorgtoeslag die miljoenen Nederlands maandelijks ontvangen. De zorgtoeslag stijgt namelijk niet evenredig met de stijgende zorgpremie in Nederland.

Goedkopere medicijnen
Toch gloort er nog hoop voor de zorgpremie 2013. Zorgverzekeraar DSW maakte als eerste zijn nieuwe zorgpremie bekend. Waar gerekend werd op een stijging van 20 tot 100 euro op jaarbasis, bleef de zorgpremie bij DSW gelijk.

Volgens DSW kunnen zorgverzekeraars samen met fabrikanten tot betere deals komen. Daardoor gaat de aanschafprijs van medicijnen naar beneden, en kan de zorgpremie dus ongewijzigd blijven.

Echter zijn de verwachtingen van andere zorgverzekeraars een stuk minder positief dan bij DSW. De AWBZ is namelijk flink gewijzigd, waardoor de kosten die eerst onder de AWBZ vielen, nu opgenomen zijn in het basispakket. Door de extra opgenomen kosten kan de premie zorgverzekering 2013 flink stijgen.

Stijgende zorgkosten
Deze extra stijgende zorgkosten in het basispakket moeten door verzekeraars worden doorberekend aan de consument. Daardoor is de verwachting dat in 2013 alle Nederlandse verzekerden meer gaan betalen voor hun zorgpremie.

Naast de stijgende zorgpremie gaat ook het eigen risico omhoog. De afgelopen jaren is het eigen risico bedrag ieder jaar gestegen. Dit jaar betaalt een verzekerde nog 220 euro eigen risico, volgend jaar is dat al 350 euro.

Vergelijk zorgverzekeringen om te besparen op de zorgpremie. Dat is mogelijk doordat de premie zorgverzekeringen, voornamelijk aanvullend, flink kunnen verschillen.

Door: Riccardo de Wit