Zorgpremie had lager kunnen zijn in 2012


De premie van de basiszorgverzekering had niet zo veel verhoogt hoeven te worden. Vanwege het schrappen van bestaande regelgeving moeten alle de zorgverzekeraars in 2012 een grotere buffer handhaven. Dit betekend dat ze meer geld op de bank moeten hebben staan, om eventuele tegenvallers te dekken.

Als de economie dus opeens heel veel achteruit gaat, of als andere tegenvallers komen, kan de verzekeraar zich hier dus beter tegen indekken. Hierdoor is de kans dat een zorgverzekeraar failliet gaat veel kleiner geworden. Maar gaat u dus wel veel meer premie betalen.

Volgens Hans Wiegel, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, had deze premie verhoging veel lager kunnen zijn, als deze nieuwe wet er niet was gekomen. Hij geeft de regering dus eigenlijk de schuld dat ze de premie onnodig extra hebben laten verhogen.

De vaste lasten van de bevolking gaat dus onnodig nog meer stijgen. Vooral gezinnen met een smal inkomen worden hierdoor geraakt, omdat zij elke euro extra kunnen gebruiken. Door het afschaffen van deze regeling betaalt iedere burger hierdoor 50 euro extra premie in 2012.

Voor deze groep is het dus ook extra belangrijk om de zorgverzekeringen te vergelijken om zo deze extra euro’s weer te besparen op de zorgpremie.

Door: Roeland Werring