Zorgpremie 2016 omlaag


De zorgpremie in 2016 zal fors omlaag gaan, doordat verzekeraars vanaf dat jaar niet langer meer verplicht gecontracteerde zorg deels hoeven te vergoeden. De coalitiepartijen hebben daarover in samenspraak met het kabinet een definitief akkoord bereikt.

Nu sluiten zorgverzekeraars en zorgverleners nog contracten met elkaar af, om zo voordelig mogelijk een grote hoeveelheid zorg in te kopen.


Artikel 13
De wijziging waar de coalitie en het kabinet een overeenkomst hebben bereikt, gaat over artikel 13 van de Zorgverzekeringswet. Volgens die wet moeten verzekeraars tenminste 80 procent van de kosten vergoeden, ook als er geen contract afgesloten is met de zorgverlener. Het overige deel komt voor kosten van de patiënt, zo is de bedoeling.

Maar in de praktijk komen de overige kosten niet voor rekening van de patiënt, maar voor het ziekenhuis. Daardoor heeft de patiënt niet te maken met extra kosten, maar stijgen de zorgkosten in Nederland wel. Om die reden wil het kabinet en de coalitie af van deze regeling.

Afsluiten van contracten
Doordat de zorgverzekeraar niet langer meer zorg hoeft uit te keren als er geen contract is afgesloten met de zorgverlener, kunnen zorgverzekeraars op een selectievere manier zorgcontracten afsluiten.
 
Daarbij wordt de laagste prijs voor de hoogste kwaliteit het belangrijkst. Verzekerden moeten in 2016 een keuze maken tussen een goedkope zorgverzekering met weinig keuzevrijheid, of een duurdere zorgverzekering met meer keuzevrijheid. Minister Schippers introduceerde eerder deze maand al een derde polis, waarbij de keuzevrijheid zeer beperkt wordt voor een lagere premie.

Ongemakken
Wie een dergelijke goedkope polis kiest, kan te maken krijgen met onvoorziene ongemakken. Zo is het mogelijk dat een patiënt een eindje moeten reizen voordat hij bij het desbetreffende ziekenhuis is, omdat er met dat ziekenhuis wel een contract is afgesloten. In ruil daarvoor is de maandelijkse premie lager.
 
Maar wie dat niet wil, kan gewoon blijven kiezen voor de restitutiepolis.  Deze polis is wel duurder, maar geeft recht op vrije zorgkeuze en een volledige vergoeding bij iedere zorgverlener. Er zal wel een fors verschil ontstaan in de premies tussen de restitutiepolis en de derde polis, die voorlopig nog geen naam heeft.
Door: Dennis de Wit