Zorgkosten stijgen met 200 euro in 2012


De zorgkosten voor een gemiddeld gezin stijgen in 2012 met bijna 200 euro. Samen met alle andere bezuinigingen van het kabinet gaat u er hiermee dus flink op achteruit. Vooral mensen die veel zorg nodig hebben gaan flink extra betalen.

De gemiddelde premie van de basiszorgverzekering stijgt in 2012 met ongeveer 30 euro. Er zijn verzekeraars waarbij dit verschil kleiner is, maar het kan ook hoger liggen. Daarnaast zijn de aanvullende verzekeringen erg omhoog gegaan. Bij veel aanvullende verzekeringen stijgt de premie met ongeveer 10 procent.

Het eigen risico gaat in 2012 met 50 euro omhoog. Als u dus in 2012 naar het ziekenhuis gaat bent u dus altijd 220 euro kwijt, ook al bent u erg goed verzekerd.

Veel mensen met een beperkt budget gaan bezuinigen op de zorgverzekering. Zo verhogen ze het eigen risico, wat leidt tot een premieverlaging, en kiest men er voor om minder aanvullende verzekeringen af te sluiten.

Door de hogere zorgkosten gaan veel mensen de zorgverzekering vergelijken met goedkopere aanbieder om zo een forst bedrag op de maandelijkse zorgpremie te besparen. Die 200 euro die u dus in 2012 meer kwijt bent, kunt u erg eenvoudig vermijden door een goedkopere zorgverzekering af te sluiten.

Door: Roeland Werring