Zorgkosten in Nederland zijn lager dan in het buitenland


De zorgkosten die een gemiddelde Nederlander jaarlijks moet betalen ligt in het algemeen lager dan de kosten voor de zorg die men in het buitenland kwijt is. Dit stelt Marcel Canoy, hoogleraar zorgeconomie aan de Universiteit van Tilburg.

Veel mensen klagen dat de zorg in Nederland onbetaalbaar aan het worden is. De zorg wordt steeds duurder, en het basispakket wordt steeds meer uitgedund. Hiervoor zijn een aantal verklaarbare redenen voor te verzinnen.

Vanwege de economische recessie en het steeds ouder worden van mensen is de zorg inderdaad duurder geworden. Maar gaat u nu echt veel meer premie betalen? Dit valt eigenlijk wel mee. De gemiddelde premiestijging bedraagt ongeveer 30 euro. Dit is ongeveer 2 procent. Terwijl de gemiddelde inflatie in Nederland in 2011 ongeveer 2,31 procent bedraagt. Uw inkomsten stijgen dus met 2,3 procent, terwijl u maar 2 procent meer hoeft te betalen aan de zorg. Eigenlijk gaat u er dus op vooruit en niet op achteruit.

Natuurlijk zijn er een aantal vergoedingen uit de basisverzekering geschrapt, en is het eigen risico met 50 euro verhoogd. Maar deze bezuinigingen zijn nodig omdat er over de gehele linie bezuinigt moet worden. We willen toch niet terecht komen in de Griekse of Italiaanse toestanden?

In Nederland betalen we veel minder aan de zorg dan in het buitenland. Ook de dekking van de basisverzekering is in Nederland veel uitgebreider dan in het buitenland. Nederland is één van de weinige landen waar je de kosten van de zorg niet zelf hoeft voor te schieten, en het eigen risico is ook erg laag.

Daarnaast is de ouderenzorg veel beter in Nederland. In andere landen zoals Frankrijk moet je de zorg voor een oudere grotendeels zelf betalen. Veel mensen hebben dit geld niet en nemen de vader of moeder maar in huis.

Dat dit de laatste jaren wat aan het veranderen is logisch. Het basispakket wordt, waar mogelijk, verkleind en het eigen risico gaat langzaam omhoog. Maar ten opzichte van andere landen is dit eigenlijk nog vrij laag.

Een groot voordeel van het nieuwe zorgstelsel is dat u zelf kunt kiezen welke zorg u verzekerd en welke premie u hiervoor wilt betalen. Zorgverzekering vergelijken geeft u de mogelijkheid om te kiezen voor de zorgverzekering waar de zorg is verzekerd die u nodig heeft. Zo betaald u geen cent te veel aan uw zorgverzekering.

Door: Roeland Werring