Zorgkosten consument in 5 jaar met 50 procent toegenomen


De vaste lasten van een persoon bestaan voor een groot deel uit het betalen van woonkosten, belastingen, voedsel en onderhoud. Hierbij is het betalen van de zorgverzekering een belangrijke kostenpost geworden. Gemiddeld geven we ongeveer 1600 euro per jaar uit aan het betalen van de zorgverzekering.

Ten opzichte van 2006, geeft een persoon in 2012 gemiddeld 575 euro meer uit aan de zorgverzekering. En een gezin maar liefst 1150 euro. Dit is een stijging van maar liefst 46,5 procent in 5 jaar tijd. Hierbij zitten naast de prijsstijgingen van de zorgverzekering zelf, ook de verborgen kosten in mee berekent, zoals het betalen van de eigen risico en het betalen van zorg dat nu niet meer door de zorgverzekering wordt gedekt.

Dit meldt Radar in de uitzending van vanavond. Ze hebben de zorgverzekering van 2006 vergeleken met die van nu, en zijn tot de conclusie gekomen dat de zorg wel erg duur aan het worden is.

De prijs van de zorgverzekering zelf is in 5 jaar tijd met ongeveer 25 procent gestegen. De aanvullende verzekeringen zijn nog veel duurder geworden. Ook moeten we nu een veel hoger eigen risico gaan betalen.

Kreeg je in 2007 nog geld terug als je geen gebruik maakte van de zorg, de zogenaamde no claim korting, moet je nu juist geld betalen als je wel gebruik maakt van de zorg. Dit bedrag is voor 2012 vast gesteld op 220 euro wat u dient bij te betalen als u bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet.

Ook zijn er een aantal zorgonderdelen uit de basisverzekering geschrapt. Zoals de fysiotherapeut voor chronische reumapatiŽnten, de kaakchirurg, geneesmiddelen voor antidepressiva, slaapmiddelen en maagremmers. Ook is de diŽtist uit het basispakket verdwenen. Hierover hebben wij onlangs al een nieuwsbericht over geplaatst. Nu blijkt dat de diŽtist definitief uit de basisverzekering verdwijnt. Vanaf 2012 wordt dit alleen maar bij de duurste aanvullende verzekeringen vergoed. Deze verzekering kost ongeveer 50 euro extra per maand.

Morgen wordt er tijdens een motie in de 2e kamer gestemd over het schrappen van de diŽtist uit de basisverzekering. GroenLinks, D66 en ChristenUnie hebben hier een motie voor ingediend. Morgen hoort en leest u hier dus meer over.

Voor meer informatie over de nieuwe zorgverzekering van 2012 kunt u het beste alle zorgverzekeringen vergelijken met onze vernieuwde zorgmodule. Kies de zorg die u wilt verzekeren, en wij geven u real-time de premies van alle zorgverzekeraars van 2012. Op de detailpagina van de verzekeraar kunt u nog veel meer informatie vinden over de kosten en de vergoedingen van uw zorgverzekering.

Door: Roeland Werring