Zorg tips 2013 voor ZZP’ers


Zelfstandig ondernemers zitten in een andere situatie dan regulier werknemers. Als zij niet kunnen werken, wordt er ook niets verdiend. Het is voor ZZP’ers dus nog belangrijker er zo snel mogelijk boven op te komen.  Hieronder een aantal tips voor je zorg- en arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Zorg tips voor ZZP-ers1. ZZP Korting op de zorgverzekering
Verschillende zorgverzekeraars hebben een speciale collectiviteitskorting voor ZZP’ers. Dit kan oplopen tot 10% minder zorgpremie. Doe dus goed onderzoek naar welke zorgverzekeraars dit ondersteunen.

2. Overstappen
Als je net als ZZP’er begint, dan is het vaak zo dat de collectieve zorgverzekering van je ouder werkgever komt te vervallen. In dat geval kan je dus midden in het jaar overstappen, en een gunstigere zorgverzekeraar op zoeken.

3. Gezin mee verzekeren
De collectiviteitskorting die ZZP-ers krijgen, geld voor het hele gezin! Bespaar dus geld en verzeker je partner en eventuele kinderen mee.

4. Arbeidsongeschiktheidsverzekering eigen risico
De arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’er kan schrikbarend duur zijn. Dit hangt af van je leeftijd, je beroep, maar ook voor groot deel van je eigen risico. Het is belangrijk goed na te denken hoeveel tijd je in je eigen risico stopt. Heb je bijvoorbeeld een beroep, met weinig risico, dan is het een goed idee deze tijd een maand of 3 te maken, daarvan gaat je maandelijkse premie flink naar beneden.  Ook is het mogelijk om een bepaald percentage aan te geven dat je arbeidsongeschikt bent, voordat je betaald wordt. Wil je al bij 25% arbeidsongeschikt betaald worden, of alleen vanaf 75%, is een groot verschil.

Door: Dennis de Wit