Zorg in Nederland heeft miljarden nodig


De komende zes jaar heeft de zorgsector in Nederland een kapitaalinjectie van op zeker 11 miljard euro nodig. Die injectie komt bovenop de bankfinanciering en de eigen beschikbare middelen van zorginstellingen. Dat voorspelt financieel adviseur Pim Diepstraten van Finance Ideas op basis van jaarverslagen van de zorginstellingen. De afgelopen zes jaar is er al voor ruim 41 miljard euro geïnvesteerd in de zorgsector.

Investeringen
De afgelopen zes jaar investeerde men al voor ruim 41 miljard euro in de zorgsector, waarvan het meeste geld werd geïnvesteerd in vastgoed, ICT en inventaris. Banken leenden de zorg voor ruim 18 miljard euro aan leningen. De helft van deze leningen bestonden uit nieuwe leningen en het einde is volgens Diepstraten nog niet in zicht.

Diepstraten voorspelt dat de trend van het lenen doorzet en de komende jaren nog voor miljarden in de zorg geïnvesteerd moet worden. In de komende zes jaar zullen zorginstellingen voor 47 miljard euro gaan investeren. Daarover stellen banken zich echter terughoudender op: “Banken hebben nu te maken met strikte voorwaarden uit Europa. De risico’s voor de zorginstellingen nemen toe en de marges staan onder druk”, legt de financieel adviseur uit.

Doordat de marges onder druk staan zouden banken minder snel geneigd zijn leningen te verstrekken aan de zorgsector. Daarom moet de zorg de komende jaren andere manieren vinden om de financiering rond te krijgen.

Goede alternatieven
Volgens Diepstraten zijn er nog andere geldschieters die wel geïnteresseerd zijn in de investeringen in de zorg. Uit enquêtes onder financieel economische diensten blijkt dat 18 procent er wel iets voor voldoet om pensioenfondsen te laten investeren in zorginstellingen. “Zij investeren anders dan banken en stellen meer eisen aan toezicht en medezeggenschap.”

De zorg moet betaalbaar blijven, en dat lukt alleen als zorginstellingen kijken naar medisch specialisten om zo het eigen vermogen te laten groeien. Momenteel is het nog niet mogelijk om specialisten zelf aandeelhouder te maken binnen een ziekenhuis. De financieel adviseur verwacht overigens de komende tijd nog geen resultaat te zien: “Daarvoor is er nog te veel koudwatervrees”, zegt Diepstraten. Volgens hem zal het proces meer tijd in beslag nemen om de zorg er weer bovenop te helpen.

Door: Dennis de Wit