Weinig kennis vergoedingen basiszorgverzekering


De kennis over de vergoedingen van zorg dat onder de basiszorgverzekering blijkt erg onder de maat te zijn. Weinig mensen weten wat er allemaal onder de basisdekking van de zorgverzekering valt. Vaak wordt er gedacht dat een behandeling standaard wordt vergoed, terwijl dit helemaal niet zo is. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd onder de Nederlandse bevolking.

Meer dan de helft van de ondervraagden denkt dat de tandartscontrole van mensen boven de 18 jaar wordt vergoed. In werkelijkheid valt deze dekking onder een aanvullende tandartsverzekering en dient u zich hiervoor extra te verzekeren. Wist u dat de tandartsverzekering een erg dure verzekering is. Denk van te voren goed na of u wel verzekerd wilt zijn voor de tandarts. Als u 1x per jaar voor controle naar de tandarts gaat kost dit u tussen de 20 en 60 euro. Voor een tandartsverzekering van 200 euro bent u ongeveer 130 euro kwijt. Het echte verzekerde bedrag is dus maar 70 euro. Als u per jaar maar 30 euro aan de tandarts kwijt bent, kost dit u dus eigenlijk 100 euro.

Ook veel mensen denken dat de fysiotherapie onder de basisdekking valt. Dit is ook niet waar, want voor fysiotherapie dient u ook een aanvullende verzekering af te sluiten. Per zorgverzekeraar zijn de vergoedingen erg verschillend, dus het loont om voor alle aanvullende verzekeringen goed te kijken welke dekking het beste bij uw situatie past en het goedkoopste is.

De kennis over de eigen risico die u dient te betalen is ook niet bij iedereen duidelijk. Zo denken veel mensen dat het eigen risico niet geld voor een bezoek aan het ziekenhuis. Voor behandelingen in het ziekenhuis bent moet u juist wel uw eigen risico betalen. Maar voor een bezoek aan de huisarts en voor de aanvullende verzekeringen geldt dit eigen risico niet.

Om zeker te weten wat wel en wat niet wordt vergoed, kunt u het beste alle zorgverzekeringen vergelijken op eigen risico, aanvullende dekkingen en vergoedingen. Zo kunt u tot een goed besluit komen voor het kiezen van een zorgverzekering en weet u precies welke kosten u heeft verzekerd.

Door: Roeland Werring