VVD en PvdA klaar met overleg over zorgpremie


De VVD en PvdA zijn klaar met het overleg over een oplossing voor de omstreden afspraak in het regeerakkoord over een inkomensafhankelijke zorgpremie.

Maandagavond kwamen de fracties van VVD en PvdA bijeen om te worden ingelicht over de uitkomsten van de gesprekken. Wat er precies is gezegd, is niet bekend gemaakt. Wel is duidelijk dat beide partijen het nu eens zijn over de zorgpremie.

Beide fractie-overleggen zijn nu afgerond. De fractievoorzitters rapporteren het resultaat terug aan de onderhandelingstafel. De VVD zou volgens de NOS echter nog niet tevreden zijn en stemt nog niet in met een akkoord.

“De sfeer was heel goed”
Ruim 3,5 uur werd er onderhandeld over de omstreden inkomensafhankelijke zorgpremie. Ook werd er gesproken over alternatieven voor de maatregel. Onder anderen Mark Rutte, Diederik Samsom, Halbe Zijlstra vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher en staatssecretaris van Financiën Frans Weekers waren aanwezig bij de onderhandelingen.

Samsom noemde na afloop de sfeer “heel goed” en meldde dat hij zijn fractie over het resultaat ging inlichten.

Protest
Het overleg van afgelopen maandag was een vervolg op het besluit van de partijen om op zoek te gaan naar een alternatief voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat besluit volgde na voortdurend protest vanuit de VVD. De plannen zouden namelijk gezinnen die twee keer modaal verdienen hard treffen.

Het Centraal Planbureau (CPB) berekende afgelopen weekend verschillende alternatieven voor de maatregel. Maandagmiddag werden de cijfers ter beschikking gesteld.

Een nieuw voorstel
Als er een nieuw voorstel komt, dan moeten ook de fracties van beide partijen daarmee instemmen. Er volgt dinsdag dan alsnog het debat over de regeringsverklaring.

Waarschijnlijk wordt de inkomensafhankelijke zorgpremie vervangen door  een aanpassing van de inkomensbelasting. De verlaging van de belastingschijven gaat dan niet door en de arbeidskorting wordt afgeschaft voor hogere inkomens.

Het Nibud
Ook de doorberekeningen van budgetinstituut Nibud werden maandag gepubliceerd. Deze werden vorige week woensdag al aangevraagd. Als achteraf blijkt dat de plannen voor de zorgpremie weer worden aangepast, zijn de koopkrachtcijfers achterhaald.

Uit de gegevens van het Nibud blijkt dat de inkomensafhankelijke zorgpremie vooral van invloed is op de hogere inkomens. Zij gaan fors meer betalen.

Volgens het Nibud zijn de koopkrachteffecten minder groot voor midden- en lage inkomens dan eerder werd gesuggereerd.

Zelf uitrekenen hoeveel de zorgpremie in 2013 bedraagt kan door het vergelijken van uw zorgverzekering.

Door: Dennis de Wit