Verzekeringen voortaan gelijk voor man en vrouw


Vrouwen mogen niet meer betalen voor een zorgverzekering dan mannen. De Europese regels zijn daarop aangescherpt. Dat zorgde voor veel hoofdbrekens bij zorgverzekeraars, zeggen deskundigen. Daardoor moesten maatschappijen een hoop producten onder de loep nemen.

Sekseneutraal
De premies zijn nu sekseneutraal gemaakt. Er is geen verschil meer in het tarief voor een zorgverzekering tussen mannen en vrouwen. Wel blijft echter de levensverwachting van man en vrouw ongelijk.

Niet zonder risico’s
Consultants Gerard Pater en Harry Horsmeijer van Towers Watson melden aan de Telegraaf dat de wijzigingen in de regelgeving niet zonder risico’s zijn: “Bij de ene polis is het eerder overlijden van de man een risico, bij de andere polis het langer leven van de vrouw”, legt Pater uit.

Als premies gelijkgetrokken worden, moet de zorgverzekeraar de verhouding van toekomstige mannelijke en vrouwelijke klanten beter inschatten. Anders bestaat het gevaar dat de mix anders wordt dan voorspeld. “Dat kan veel geld kosten”, voegt Horsmeijer toe aan het verhaal van Pater. Sommige verzekeraars gaan over op de sekseneutrale prijzen door een gewogen gemiddelde te nemen van de premie van die voor de man en die voor de vrouw.

Verschil bij overlijdensriscoverzekering
Verzekeraars die overlijdensrisicoverzekeringen aanbieden willen vooral vrouwelijke klanten aantrekken. “Die leven langer”, legt Horsmeijer uit. “Een man betaalt nu meer premie dan een vrouw, vanwege het hogere risico van overlijden. In de toekomst betalen ze echter dezelfde prijs voor een polis”. Dat werkt bij een lijfrente precies andersom.

Ook bij overlijdensrisicoverzekeringen mag nu geen verschil meer gemaakt worden tussen man en vrouw. Deze regel is per vrijdag 28 december ingevoerd.

Sommige verzekeringen zijn speciaal gericht op mannen of vrouwen. Deze zijn afgestemd op de persoonlijke behoeften van de verzekerde. Benieuwd welke verzekeraars dit het voordeligst aanbieden? Door zorgverzekeringen te vergelijken krijgt u een volledig overzicht.

Door: Riccardo de Wit