Verzekeraars zetten de ziekenhuizen onder ontoelaatbare druk


Er dreigt een conflict tussen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars willen de ziekenhuizen in 2012 niet meer de standaard voorschotten geven, waardoor de ziekenhuizen in financiŽle problemen dreigen te komen.

Voor het ministerie van Volksgezondheid zou dit een grote tegenvallers zijn, zij sloten begin 2011 dit akkoord om de snel oplopende zorgkosten in Nederland te bestrijden. Met het nieuwe declaratiesysteem kunnen de ziekenhuizen pas veel later hun rekeningen in dienen bij de zorgverzekeraars, waardoor zij zelf de kosten moeten voorschieten. De NVZ wil hier over praten, maar de zorgverzekeraars willen daar alleen individueel met ziekenhuizen over onderhandelen. Hierdoor kunnen de zorgverzekeraars dusdanig meer druk zetten tijdens het op stellen van de contracten, dat er volgens de NVZ sprake is van wurgcontracten.

Daarnaast is er nog een ander discussie punt, namelijk de strafkorting die ziekenhuizen kunnen krijgen als het budget wordt overschreden.

NVZ vind dat overtreders gericht aangepakt moeten worden, maar dat wil minister Schippers van Volksgezondheid eerst onderzoeken of dat juridisch wel haalbaar is. Dat onderzoek is niet voor 2012 klaar, maar met dat argument neemt de NVZ geen genoegen, en dreigt met een rechtzaak.

Zie ook zorgverzekering vergelijken 2012 voor meer informatie

Door: Roeland Werring