Verschil natura en restitutie zorgverzekering


Wie een zorgverzekering afneemt, wil natuurlijk zo min mogelijk aan premie betalen. Daarom is het goed om te weten welke twee soorten zorgverzekeringen er zijn. Er zit namelijk niet alleen een verschil in de vorm van de verzekering, maar ook zeer zeker in de prijs. Om te beslissen of je een natura- of restitutieverzekering wil, moet je eerst het verschil begrijpen.

Natura zorgverzekering
Bij een natura zorgverzekering kan men gemakkelijk de brug leggen naar het vroegere ziekenfonds. Deze vroegere ziekenfonds is in een nieuw modern jasje gestoken, en gaat nu door het leven als natura zorgverzekering. De hulpverlenende instantie als een ziekenhuis of huisarts kan de rekeningen rechtstreeks declareren aan jouw verzekeraar. Je hoeft dus zelf niets te declareren, en je hebt er ook geen omkijken naar.
Mocht je behandeld moeten worden in een ziekenhuis of bij een huisarts, dan kun je via een lijst van de verzekeraar opvragen bij welk ziekenhuis of huisarts je terecht kunt. Je mag dus alleen een keuze maken uit de lijst van de verzekeraar.

Restitutie zorgverzekering
Bij een restitutie verzekering mag je zelf kiezen naar welke huisarts of ziekenhuis je gaat. Alle hulpverlenende instanties mogen zelf gekozen worden. Deze instanties sturen je dan een rekening, die je kan declareren bij je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar zal je dan (een deel van) dat bedrag uitkeren.

Verschil in prijs
Doorgaans zijn natura zorgverzekeringen wegens de directe overeenkomsten vaak goedkoper. Ook bestaan er gecombineerde zorgverzekeringen waarbij natura en restitutie als combinatie verkocht worden. Vergelijk zorgverzekeringen om er achter te komen welke zorgmaatschappijen natura zorgverzekeringen aanbieden, en welke zorgmaatschappijen restitutiezorgverzekeringen aanbieden. Op deze manier bespaar je doorgaans flink op je premie.

Door: Roeland Werring