Vergoeding maagbeschermers


In het kader van bezuinigingen in de zorg worden er minder geneesmiddelen vergoed. Ook de maagbeschermers zullen vanaf 1 januari 2012 niet meer vergoed worden. Deze maatregel is echter alleen van kracht op mensen die niet chronisch ziek zijn.

Maagzuurremmers of maagbeschermers worden vaak voorgeschreven in combinatie met bijvoorbeeld pijnstillers. De meeste pijnstillers veroorzaken overgevoeligheid van de maag, waardoor de patiŽnt sneller de neiging heeft te braken, of op een andere manier maagproblemen krijgt. Vooral de groep 65+í ers krijgen hier last van. Overig slikken ruim ťťn miljoen Nederlanders op dit moment voor welke medische reden dan ook maagzuurremmers.

Bloedingen
Door het gebruik van pijnstillers is de kans op maagproblemen zoín 30%, en is de kans op maagzweren vier maal zo groot als bij Ďgezondeí mensen. De kans bij het gebruik van pijnstillers zonder maagbeschermers op dodelijke maagbloedingen is 1%.

Zelf betalen
Vanaf 1 januari 2012 moeten patiŽnten die minder dan 6 maanden lang maagbeschermers hebben gebruikt, deze zelf vergoeden. Mensen die dus onregelmatig deze medicijnen gebruiken, zullen de (soms prijzige) maagbeschermers zelf gaan vergoeden. Dit geldt dus ook voor patiŽnten die na een operatie kort maagbeschermers in combinatie met pijnstillers moeten gebruiken.

Volgens de minister is de prijs van een goede maagzuurremmer gering: zoín 10 euro per maand. Echter blijken deze kosten in de realiteit hoger te liggen. Dankzij het preferentiebeleid van Menzis en CZ, worden maagbeschermers wel goedkoper.

Verschillende zorgverzekeringen
Zorgverzekeraars Menzis en CZ voeren een preferentiebeleid, dat inhoudt dat medicijnen met de laagste prijs het sterkste worden aanbevolen. Deze medicijnen worden vaak nog wel vergoed door de zorgverzekeraar. Chronisch zieken die maagbeschermers langer dan 6 maanden gebruiken, krijgen hun maagbeschermers nog wel vergoed.
Vergelijk zorgverzekeringen om te bekijken welke zorgverzekeringen een preferentiebeleid voeren.

Door: Roeland Werring