Top zorgverzekeraars verdient meer dan norm


De meeste topbestuurders binnen de grote zorgverzekeraars in Nederland verdient meer dan de norm die gesteld is voor bestuurders van publieke zorginstellingen. Dat komt doordat zorgverzekeraars als enige organisatie in de zorg niet hoeven te voldoen aan een inkomensnormen voor instanties die betaald worden met publiek geld. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Bestuurder zorgverzekeraars verdienen meer dan de normWet
De Tweede Kamer is het echter niet eens met de opvatting dat zorgverzekeraars geen zorginstanties zijn die betaald worden met publiek geld. Gedeeltelijk worden zorgverzekeraars gefinancierd met publiek geld. Daarbij moet gedacht worden aan de zorgpremies die verzekerden betalen aan de verzekeraar

Deze basis zorgverzekering is wettelijk verplicht. Bovendien financiert de overheid ook een klein deel.

Eerste Kamer
Inmiddels ligt er een wetsvoorstel van de PVV die de hoge salarissen in de zorg aan banden moet leggen. Het huidige zittende topbestuur bij de Nederlandse zorgverzekeraars krijgen echter gewoon betaald boven de norm. Momenteel is de wet immers nog niet ingevoerd.

De norm waaraan zorgverzekeraars moeten voldoen als de wet goedgekeurd wordt, is vergelijkbaar met de hoogte van de Balkenende-norm. Dit houdt in dat topbestuurders dan net iets minder dan 200.000 euro mogen verdienen. Bovenop dat bedrag mag nog 30.000 euro gerekend worden voor de opbouw van het pensioen.

Onder norm
Slechts bij twee zorgverzekeraars verdienen de topmannen van de zorgverzekeringen onder de norm. Het gaat daarbij voornamelijk om kleinere zorgverzekeraars. Eén zorgverzekeraar geeft aan dat het salaris van de top wel onder de norm ligt, maar wil niet zeggen hoeveel de top precies verdient.

Bij alle andere zorgverzekeraars verdient de top beduidend meer dan de Balkenendenorm.  De topman met het hoogste salaris verdient 429.00 euro per jaar, gevolgd door 415.000 euro en 391.000 euro per jaar.

Koepel
De Koepel van Zorgverzekeringen vindt het normaal dat topmannen van zorgverzekeraars zelf mogen weten hoeveel zij verdienen. Zij ervaren het als opmerkelijk dat de overheid bezig is met een wet om een maximumsalaris in te stellen.

Volgens zorgverzekeraars behoren zij niet tot zorginstellingen die gefinancierd worden met publiek geldt. Zij vinden dat zij behoren tot de private ondernemen.

Vergelijken
Of de hoogte van het salaris ook van invloed is op de maandelijks te betalen zorgpremie, is nog maar te bezien. Vergelijk zorgverzekeringen om zelf zorgpremies in te zien, en zo de voordeligste polis af te sluiten.

Door: Riccardo de Wit