Toekomst persoonsgebonden budget onzeker


Er is nog steeds geen besluit genomen over de bezuinigingen met betrekking tot het persoonsgebonden budget (PGB). Het kabinet wil hierop voor 2015 700 miljoen euro gaan besparen. Maar leden van het CDA hebben zich zaterdag uitgesproken tegen deze bezuinigingen als dit ten koste gaat van de zorg die deze patiŽnten krijgen. Dus het is nog lang niet zeker dat deze bezuinigingen op het PGB doorgang vinden.

Groen Links wil in een debat uitleg krijgen over de plannen van het kabinet met betrekking tot deze bezuinigingen. De vraag is hoe het kabinet geld denkt te besparen hierop zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg en de eigen keuze van de patiŽnt van deze zorg. Volgens Groen Links moeten de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget worden ingetrokken.

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid heeft vandaag aangegeven dat de bezuinigingen van 900 miljoen euro lager gaan uitvallen en dat het te bezuinigen bedrag uit gaat komen op 700 miljoen euro tot 2015. Deze meevaller komt doordat er beter wordt gekeken of mensen deze zorg erg nodig hebben en dat hierdoor een groep mensen afziet om gebruik te maken van het PGB.

Toch gaat het persoonsgebonden budget in de toekomst flink op de schop. Vanaf 2014 blijft de huidige regeling nog maar voor 13.000 personen bestaan. Dit is een groep die deze zorg het meest nodig heeft en het er ergst aan toe is. De overige 115.000 personen kunnen een vergoeding krijgen via de gemeente door een aanvraag in te dienen. Hierbij wordt per geval bekeken hoeveel geld er nog wordt vergoed en welke zorg er echt nodig is. Van deze groep wordt verwacht dat ongeveer 40.000 mensen geen nieuwe aanvraag gaan indienen.

De groep die geen recht meer heeft op een persoonsgebonden budget kan in de toekomst terecht bij de zorgverzekeraar. Ook is er een mogelijkheid dat familieleden een vergoeding krijgen voor het verlenen van zorg. Hier wordt ook geld voor vrij gemaakt door het kabinet.

Volgens Renske Leijten van de SP schuift het kabinet het verschil van 200 miljoen af op de zorgverzekeraars. Mensen die dus geen aanvraag meer indienen voor het persoonsgebonden budget moeten het geld op de zorgverzekeraar gaan verhalen. De zorgverzekeraars moeten vervolgens beslissen of deze mensen deze zorg krijgen toegewezen of niet. De verantwoordelijkheid wordt zo op de zorgverzekeraar afgeschoven.

Wilt u weten welke zorg er via uw zorgverzekeraar wordt vergoed? Vergelijk zorgverzekeringen op onze website voor de beste keuze voor uw zorg.

Door: Roeland Werring