Tarief tandarts vanaf 2012 vrijgegeven


Vanaf 1 januari 2012 wordt het vaste tarief dat de tandarts aan de patiŽnt in rekening brengt vrijgegeven. Vanaf deze datum kan de tandarts dus zelf bepalen welke tarieven hij of zij gaat hanteren voor de zorg die deze tandarts aanbiedt.

Tarieven tandarts vrijgegevenEr zal dus een enorme prijswijziging komen in de tarieven van de tandartsen. Sommige tandartsen zullen juist veel duurder worden, en sommigen juist veel goedkoper. En u als consument kunt hier van profiteren. Door de tandartstarieven met elkaar te gaan vergelijken kunt u veel geld besparen op de kosten van uw tandarts bezoeken.

Het plan voor het vrijgeven van de tarieven, stamt al uit 2009, toen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) met dit voorstel kwam. Uiteindelijk is dit voorstel in 2011 uitgesteld, door toenmalig minister Ab Klink van volksgezondheid. Hij vond het op dat moment nog niet verantwoord om deze regeling in te laten gaan, omdat tandartsen de prijskwaliteitsverhouding niet goed kenbaar kunnen maken aan de patiŽnten.

Het kabinet Rutte heeft onlangs besloten de tandarts tarieven toch vrij te geven in 2012 met een proeftijd van 3 jaar. Als er gedurende deze 3 jaar blijkt dat deze regeling niet blijkt te werken, wordt deze na 3 jaar weer afgeschaft of aangepast.

Het is nog niet duidelijk hoe de zorgverzekeraars met deze nieuwe regelgeving om zullen gaan. Wij verwachten dat er bij de zorgverzekering van 2012 bepaalde eisen gesteld gaan worden door de zorgverzekeraars. Als u volgend jaar een aanvullende tandartsverzekering afsluit, wordt bijvoorbeeld nog maar een bepaald bedrag per tandarts consult vergoed, of worden er maximum tarieven gehanteerd voor bepaalde behandelingen.

De SP heeft in een reactie laten weten dat ze het vrijgeven van de tandartsen markt, zeer onverstandig vinden. In de delen van het land waar er een tekort aan tandartsen zijn, zullen de prijzen enorm gaan stijgen, en in andere delen waar er te veel tandartsen zijn, zullen de prijzen juist enorm gaan dalen.

Gevolg van deze regeling is dat de kleine tandartspraktijken het niet zullen overleven, en dat er grote, landelijke tandartspraktijken gaan komen die tegen elkaar gaan concurreren. Ook zal er een enorm verschil in kwaliteit komen. Praktijken zullen de prijs zo laag mogelijk proberen te houden, en dit gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg.

Het aantal mensen met een aanvullende tandartsverzekering wordt geschat op 70 procent in 2011. Verwacht wordt dat dit percentage nog verder gaat dalen. In 2009 heeft 85 procent in Nederland de tandarts bezocht. Neemt u een aanvullende tandartsverzekering in 2012? Zorgverzekering vergelijken op vergelijken.net biedt u een goed overzicht van alle zorgverzekeringen, de aanvullende verzekeringen en de bijbehorende premies.

Door: Roeland Werring