Strengere controles declaraties leiden tot miljoen besparing


Uit een jaarlijkse inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland blijkt dat de zorgverzekeraars in Nederland zo’n 356 miljoen euro hebben weten te besparen op de zorgkosten. Dat komt door strengere controles op betaalde declaraties.
 
De jaarlijkse inventarisatie werd deze week gepresenteerd.

Besparing
De zorgverzekeraars wisten in totaal 356 miljoen euro te besparen, door strenger te kijken naar declaraties. In totaal leverde dat een besparing van 329 miljoen euro op. Het overige bedrag werd bespaard door de bestrijding van fraude. Dat leverde nog eens 27,3 miljoen euro op.
 
In 9,4 miljoen euro van de gevallen bleek dat zorgaanbieders daadwerkelijk probeerden te declareren met de declaraties. Zorgverzekeraars spreken van fraude als de zorgaanbieder bewust of opzettelijk regels overtreed van de zorgverzekeraars. Vorig jaar fraudeerden zorgaanbieders vooral met het persoonsgebonden budget.
 
Strengere controles
Dit jaar voerden zorgverzekeraars strengere controles uit. Bij de controles werd ook gekeken of de zorgaanbieders de zorg ook echt geleverd hadden. Om daar achter te komen, werden dossiers gecontroleerd.
 
Zorgverzekeraars Nederland stelt dat het onacceptabel is dat geld van verzekerden op een onjuiste wijze wordt uitgegeven. Daarom zijn de controles strenger geworden.

Waarschuwing
Vorig jaar zetten zorgverzekeraars een waarschuwingssysteem op. Tot nu toe werden daarin 61 personen geregistreerd. Alle Nederlandse verzekeraars kunnen in dat systeem kijken. Het is 67 keer voorgekomen dat de zorgverzekeraar de polis opzegde, nadat er fraude werd geconstateerd.
 
Zorgverzekeraars mogen bij fraude ook de zaak uithanden geven aan de FIOD, NZa, IGZ of iSZW. Begin dit jaar kwam er een grote fraude van het St. Antonius Ziekenhuis aan het licht. Daarop werd een boete van 2,5 miljoen euro opgelegd. Die boete lijkt nu te zijn meegenomen in de inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland.
 
Vergelijken
Naast de strengere controles op declaraties, kunnen verzekerden ook zelf iets doen om te besparen op de zorgverzekering. Aan het eind van het jaar worden de nieuwe premies en vergoedingen bekendgemaakt, en dan kan de verzekerde alle premies en dekkingen met elkaar vergelijken. Het is niet verstandig alleen naar de premie te kijken, maar ook naar de kwaliteit van de klantenservice en de mogelijkheid op vrije artsenkeuze.
Door: Dennis de Wit